Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Wecycle


Wecycle organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, winkels, scholen en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid.

De producenten en importeurs hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting verantwoord te laten inzamelen en recyclen. Wecycle is hiervoor de uitvoeringsorganisatie. Met een compact team organiseert Wecycle op een effectieve en efficiënte manier de landelijke inzameling van e-waste en laat dit hoogwaardig recyclen. Zie: Doelstellingen & resultaten. Namens de producenten en importeurs verzorgt Wecycle tevens de monitoring en rapportage aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Wecycle wil gefundeerd inzicht hebben in bijvoorbeeld de samenstelling en eigenschappen van elektrisch afval en in bezit- en afdankgedrag van consumenten. Ook inzicht in de zogenoemde complementaire stromen is belangrijk: waar blijft het e-waste dat Wecycle niet inzamelt? Wecycle laat daarom onderzoek uitvoeren. Zie Mediatheek voor een overzicht.

De opdrachtgevers van Wecycle zijn zes productstichtingen waarin 1.500 producenten en importeurs zijn verenigd. Dit zijn de Stichting Bruingoed, de Stichting LightRec Nederland, de Stichting Metalektro Recycling, de Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren, de Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en de Stichting Witgoed.

Daarnaast verleent Wecycle diensten aan de Vereniging NVMP, waarin de opdrachtgevende productstichtingen onderling beleid afstemmen en de financiering van het systeem bepalen. Op de website www.producenten-verantwoordelijkheid.nl staat meer informatie over de Vereniging NVMP en de productstichtingen, waaronder de jaarverslagen van deze stichtingen.

Wecycle is een handelsnaam van de Stichting NVMP en ISO-gecertificeerd.

  • Postbus 190
  • 2700 AD Zoetermeer

« Naar het overzicht

Terug naar boven