Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

IMd Raadgevende Ingenieurs


IMd Raadgevende Ingenieurs (1960) is een onafhankelijk ingenieursbureau in hart en nieren. 50 constructief ontwerpers, constructeurs en tekenaars stellen hun vakkennis in dienst van ontwikkelaars, bouwers en architecten - voor slimme, efficiënte maar vooral economische constructies die gebouwen haalbaar maken.

Lees verder..

IMd is koploper op het gebied van diverse duurzaamheidsinitiatieven. Draagconstructies kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzaamheid van gebouwen. ‘Duurzaam construeren’ verlengt niet alleen de levensduur van gebouwen, maar verlaagt ook de milieulast en verhoogt de economische waarde. Hoe flexibeler, hoe duurzamer. Als we het ontwerp van de constructie dan ook nog helder en eenduidig kunnen houden, is dit ook gunstig voor de kosten.

Duurzaamheidsmaatregelen staan bij IMd voorop. Dat dit voor IMd niet alleen voor de constructie maar óók in de bedrijfsvoering geldt, komt tot uiting in het behaalde ISO 14001 : 2004 milieucertificaat. Bijzonder is dat IMd in 2009 als eerste constructeur toegetreden is, tot de Dutch Green Building Council (DGBC). Tot dan toe was constructief ontwerpen als specialisme niet binnen deze duurzaamheidsorganisatie vertegenwoordigd.

Naast duurzaam construeren in projecten wordt IMd ook vaak geconsulteerd voor initiatieven, waaronder het Betonakkoord, TKI-KIEM DPG-berekening (waarbij de energieprestatie gecombineerd wordt met milieuprestatie door de toe te passen grondstoffen) en Hoog op de Ladder (onderzoek naar circulair gebruik staal).

IMd is betrokken bij het in 2017 gelanceerde Madaster; het ‘kadaster’ voor materialen, Vanuit het Madaster kan van elk vastgoedobject een digitaal materialenpaspoort, dan wel een constructiepaspoort, gegenereerd worden. De Madaster Foundation behartigt het algemeen belang en werkt nauw samen met partijen en vertegenwoordigers uit meerdere sectoren, de zogenaamde Kennedy’s. IMd is één van deze Kennedy’s en adviseert de Board of Directors over de gewenste ontwikkeling van Madaster.

IMd is initiator van het zogenaamde ‘donorskelet’. Hierbij worden constructieve elementen uit te slopen gebouwen daadwerkelijk in nieuwe gebouwen hergebruikt. De toepassing van het eerste grootschalige donorskelet is werkelijkheid geworden, bij de transformatie van winkelpanden aan de Hoogstraat in Rotterdam.

Meerdere projecten van IMd behaalden een BREEAM-NL Excellent-certificaat, zoals Energieneutraal kantoor Enexis Zwolle, Nature’s Pride, Lely Campus en DIFFER.

« Naar het overzicht

Terug naar boven