Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Forbo Flooring B.V.


Forbo circulair

Lees verder..

Forbo draagt met haar afvalbeleid uit bij te dragen aan een circulaire economie. Want afval is natuurlijk gewoon een grondstof in onze positie. “Milieubewust leiderschap is voor ons een belangrijk thema”, vertelt Vanessa Klumper, milieucoördinator bij Forbo-Novilon. “Forbo is één van de grootste vloerbedekkingsfabrikanten ter wereld. We ontwikkelen, produceren en verkopen producten van de allerhoogste kwaliteit voor de projectenmarkt en voor de consumentenmarkt.” Forbo-Novilon in Coevorden is één van de 15 fabrieken van Forbo. Wereldwijd genieten miljoenen gezinnen en werknemers van onze vloeren.”

Forbo heeft al een goede oplossing gevonden voor het snijafval en grote gedeeltes van het overige productieafval van haar PVC vloeren. Een groot deel wordt nu al verwerkt als grondstof voor de rug van nieuwe Forbo vloeren.

Samen met partner Rondo zocht Forbo naar oplossing voor een aantal moeilijk te recyclen afvalstromen, de PVC brokken.  Het Rondo Innovation Lab ging aan het werk en startte de zoektocht naar circulaire oplossingen voor dit afval. Rondo zette haar netwerk in, wat resulteerde tot een pilotsamenwerking met Sortas in Urk en BTB Mouldings in Harderwijk. Sortas verzorgt de voorsortering van het materiaal, waardoor er een schone stroom ontstaat. Van het gesorteerde Forbo materiaal is BTB Mouldings in staat om vloertegels voor de auto-industrie te maken van 100% hoogwaardig gerecycled materiaal. Een product dat dus zowel maatschappelijk als economisch duurzaam verantwoord zijn. Een klassiek voorbeeld dat binnen een branche circulaire ambities en business cases goed samen kunnen gaan.

Doordat transporten lokaal zijn georganiseerd worden er geen onnodige kilometers gereden. Rondo heeft tevens combiritten georganiseerd. Dat betekent ook nog eens een mooie CO2 reductie!

We zijn er nog net niet helemaal, maar het recycling percentage is weer zeer verbeterd. Forbo en Rondo volgen de komende weken de resultaten van deze circulaire pilot op de voet. Na afloop gaan we samen met alle partijen de resultaten evalueren. Zo blijven we onderzoeken hoe we de cirkel 100% rond kunnen maken!

« Naar het overzicht

Terug naar boven