Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Van milieudelict naar een kuuroord


Van milieudelict naar een kuuroord

Dagelijks vindt milieudelicten plaats. Te veel afvalwater in de rivieren geloosd, verboden chemisch afval in het milieu gestort, stoten auto’s te veel CO2 en NOx uit en worden auto’s gewassen op straten waar dat niet mag.

Allemaal milieudelicten volgens de juridische zin van het woord, de een groter dan de ander. Maar is het uitstoten van CO2/NOx, het storten van afval, het lozen van vervuild water op het drinkwater niet per definitie een delict?

Vanuit de juridische zin (nog) niet, zolang het maar binnen de perken blijft. De grenzen zijn nog niet zo scherp gesteld. Maar vanuit de definitie wel. Een milieudelict wordt gezien als schade van het milieu, waar natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput en het milieu wordt verontreinigd. 

Hoe zitten dat dan met onze gebouwen? Gebouwen zijn vaak nog aangesloten op niet-duurzame bronnen en stoten daardoor CO2 uit. Ze worden gerealiseerd met een overvloed van niet-hernieuwbare grondstoffen en putten daardoor de natuurlijke hulpbronnen uit. Dit geldt ook voor auto’s, meubels en witgoed. Allemaal geaccepteerde milieudelicten.

Ik ben van mening dat wij als sector goede stappen maken om hierin grote verandering te maken. Gebouwen worden zelfvoorzienend: dat zie je niet in de witgoedsector of auto-industrie. Maar ook biobased woningen, gebaseerd op kortcyclus hernieuwbare grondstoffen, nemen een enorme toevlucht. Als je dat vergelijkt met andere sectoren is de bouw- en vastgoedsector misschien wel een koploper.

Maar we kunnen en moeten verder gaan. De luchtkwaliteit in Nederland is een van de slechtste van Europa. Laten we dit als kans zien. Woningen die geen CO2 meer uitstoten. Huizen bouwen die lucht zuiveren. Woningen waar de luchtkwaliteit binnen beter is dan buiten.

Ik geloof in een toekomst die niet meer de negatieve impact minimaliseert maar onze leefkwaliteit optimaliseert!

  • E-mail

permalink


Logo Kingspan Unidek
Logo AKD
Logo Kingspan Insulation B.V.
Logo BRControls
Logo Van den Berg Groep
Logo PNO Consultants
Logo Imbema Holland B.V.
Logo Busch-Jaeger
Logo Trebbe Oost & Noord BV
Logo VLA
Logo Nieman Raadgevende Ingenieurs
Logo De Groot & Visser bv
Logo Thermaflex Isolatie b.v.
Logo Brink Climate Systems
Logo Dubotechniek Bedrijven
Logo Dutch Housing Company
Logo ROCKWOOL B.V.
Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)
Logo Mapei Nederland B.V.
Logo AEG
Logo ESYLUX Nederland B.V.
Logo VolkerWessels Vastgoed
Logo Ambrava b.v.
Logo draaijer+partners
Logo BouwKennis BV
Logo Delta Electronics Nederland
Logo Kieback & Peter Nederland BV
Logo BMN
Logo Van der Heijden bouw en ontwikkeling
Logo Rockpanel
Terug naar boven