Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Van milieudelict naar een kuuroord


Van milieudelict naar een kuuroord

Dagelijks vindt milieudelicten plaats. Te veel afvalwater in de rivieren geloosd, verboden chemisch afval in het milieu gestort, stoten auto’s te veel CO2 en NOx uit en worden auto’s gewassen op straten waar dat niet mag.

Allemaal milieudelicten volgens de juridische zin van het woord, de een groter dan de ander. Maar is het uitstoten van CO2/NOx, het storten van afval, het lozen van vervuild water op het drinkwater niet per definitie een delict?

Vanuit de juridische zin (nog) niet, zolang het maar binnen de perken blijft. De grenzen zijn nog niet zo scherp gesteld. Maar vanuit de definitie wel. Een milieudelict wordt gezien als schade van het milieu, waar natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput en het milieu wordt verontreinigd. 

Hoe zitten dat dan met onze gebouwen? Gebouwen zijn vaak nog aangesloten op niet-duurzame bronnen en stoten daardoor CO2 uit. Ze worden gerealiseerd met een overvloed van niet-hernieuwbare grondstoffen en putten daardoor de natuurlijke hulpbronnen uit. Dit geldt ook voor auto’s, meubels en witgoed. Allemaal geaccepteerde milieudelicten.

Ik ben van mening dat wij als sector goede stappen maken om hierin grote verandering te maken. Gebouwen worden zelfvoorzienend: dat zie je niet in de witgoedsector of auto-industrie. Maar ook biobased woningen, gebaseerd op kortcyclus hernieuwbare grondstoffen, nemen een enorme toevlucht. Als je dat vergelijkt met andere sectoren is de bouw- en vastgoedsector misschien wel een koploper.

Maar we kunnen en moeten verder gaan. De luchtkwaliteit in Nederland is een van de slechtste van Europa. Laten we dit als kans zien. Woningen die geen CO2 meer uitstoten. Huizen bouwen die lucht zuiveren. Woningen waar de luchtkwaliteit binnen beter is dan buiten.

Ik geloof in een toekomst die niet meer de negatieve impact minimaliseert maar onze leefkwaliteit optimaliseert!

  • E-mail

permalink


Logo Strukton Worksphere
Logo Active House
Logo Carrier Airconditioning Nederland
Logo Kremer Installatietechniek BV
Logo FAKRO Nederland
Logo BDA Opleidingen
Logo Metacon B.V.
Logo Gispen
Logo Reflex Nederland B.V.
Logo Brink Groep bv
Logo SKG-IKOB Certificatie
Logo Trebbe Oost & Noord BV
Logo Kieback & Peter Nederland BV
Logo Desko kantoormeubilair
Logo Bosch Thermotechniek
Logo Enexis B.V.
Logo MAT25
Logo Intercool Technics B.V.
Logo Vasco Group nv
Logo Alba Concepts
Logo Zehnder Group Nederland
Logo KONE B.V.
Logo Oskam Aannemersbedrijf
Logo Green Igloo powered by Orcon & Thercon
Logo VEKA  AG Nederland
Logo Dubotechniek Bedrijven
Logo Oxycom Fresh Air BV
Logo Bergschenhoek Luchtcomfort
Logo Hogeschool van Arnhem Nijmegen
Logo Solarclarity
Terug naar boven