Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Van milieudelict naar een kuuroord


Van milieudelict naar een kuuroord

Dagelijks vindt milieudelicten plaats. Te veel afvalwater in de rivieren geloosd, verboden chemisch afval in het milieu gestort, stoten auto’s te veel CO2 en NOx uit en worden auto’s gewassen op straten waar dat niet mag.

Allemaal milieudelicten volgens de juridische zin van het woord, de een groter dan de ander. Maar is het uitstoten van CO2/NOx, het storten van afval, het lozen van vervuild water op het drinkwater niet per definitie een delict?

Vanuit de juridische zin (nog) niet, zolang het maar binnen de perken blijft. De grenzen zijn nog niet zo scherp gesteld. Maar vanuit de definitie wel. Een milieudelict wordt gezien als schade van het milieu, waar natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput en het milieu wordt verontreinigd. 

Hoe zitten dat dan met onze gebouwen? Gebouwen zijn vaak nog aangesloten op niet-duurzame bronnen en stoten daardoor CO2 uit. Ze worden gerealiseerd met een overvloed van niet-hernieuwbare grondstoffen en putten daardoor de natuurlijke hulpbronnen uit. Dit geldt ook voor auto’s, meubels en witgoed. Allemaal geaccepteerde milieudelicten.

Ik ben van mening dat wij als sector goede stappen maken om hierin grote verandering te maken. Gebouwen worden zelfvoorzienend: dat zie je niet in de witgoedsector of auto-industrie. Maar ook biobased woningen, gebaseerd op kortcyclus hernieuwbare grondstoffen, nemen een enorme toevlucht. Als je dat vergelijkt met andere sectoren is de bouw- en vastgoedsector misschien wel een koploper.

Maar we kunnen en moeten verder gaan. De luchtkwaliteit in Nederland is een van de slechtste van Europa. Laten we dit als kans zien. Woningen die geen CO2 meer uitstoten. Huizen bouwen die lucht zuiveren. Woningen waar de luchtkwaliteit binnen beter is dan buiten.

Ik geloof in een toekomst die niet meer de negatieve impact minimaliseert maar onze leefkwaliteit optimaliseert!

  • E-mail

permalink


Logo Heijmans
Logo Asset Facility Management BV
Logo Remeha
Logo Otis BV
Logo NLingenieurs
Logo De Groot & Visser bv
Logo DWA
Logo Nieman Raadgevende Ingenieurs
Logo Nuon
Logo Flexipol Composites BV
Logo Gemeente Haarlemmermeer
Logo Hermans Techniek
Logo vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek
Logo Isover Saint Gobain
Logo Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling B.V.
Logo LIAG architecten en bouwadviseurs
Logo Van den Berg Groep
Logo FACÉDO BV
Logo Warmtepompplein
Logo Roodenburg Installatie Bedrijf b.v.
Logo Itho Daalderop
Logo Carrier
Logo Plaka Nederland
Logo Hemmink B.V.
Logo CFP Green Buildings
Logo Eversheds Sutherland
Logo BUVA
Logo Alklima Klimaatapparatuur
Logo W/E adviseurs
Logo Van Lien Noodverlichting
Terug naar boven