Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Dak Natuurmuseum Brabant gerenoveerd


Dak Natuurmuseum Brabant gerenoveerd

In de jaren ’80 kreeg het Natuurmuseum Brabant in Tilburg een groen dak. Ook voor de renovatie van het oude dak viel de keuze hierop.  Dit past namelijk bij de uitstraling van het natuurmuseum en isoleert bovendien goed.

Hoewel het museum zich in een historisch pand in het Tilburgse centrum bevindt, durfde Hoppenbrouwers Techniek deze klus aan. Het sedumdak van het Natuurmuseum Brabant was aan vervanging toe. Tijd voor een nieuwe oplossing.

Goede, technische ondersteuning

“Voor dit project dacht ik direct aan de Universal-dakrol”, zegt Harrie Hijstek van Hoppenbrouwers Techniek. “Deze dakrol is eenvoudig te verwerken en gaat jaren mee. Bovendien levert Icopal uitstekende service en zijn ze altijd bereid tot goede, technische ondersteuning. Bij zo’n project als dit is het belangrijk om een betrouwbare partner te hebben in je leverancier.”

Door de geringe laagdikte en flexibiliteit is Icopal Universal zeer geschikt voor renovatie. In 1 laag ontstaat een ijzersterk dak, dat gegarandeerd 30 jaar meegaat. Met het aanbrengen van een nieuwe laag kan het dak opnieuw 10-tallen jaren mee. Uiteindelijk wordt Icopal Universal volledig gerecycled om het te hergebruiken in nieuwe hoogwaardige dakbedekking.

Materialen via de buren

Tijdens de renovatie van de 1500 m2 dak bleef het museum gewoon open. “We hadden 2 uitdagingen: we moesten het logistieke proces versoepelen en we wilden geen overlast veroorzaken bij de museumbezoekers”, vertelt Hijstek. In beide slaagde het bedrijf, ondanks dat de materialen via de buren aangeleverd moesten worden, er geen hijsmogelijkheden waren en het pand moeilijk bereikbaar was. Sebregts Dak bedacht een innovatieve oplossing en plaatste een tunnel van zeecontainers voor de ingang van het museum. Met militaire precisie hees een hijskraan de materialen daarna op het dak.

 “Aangezien het een monumentaal gebouw uit 1917 is, hebben we tijdens de werkzaamheden de balklaag extra verzwaard”, bekent hij. “Dit in het kader van veiligheid. Alles moest opgeruimd worden, maar tegelijkertijd mocht er natuurlijk geen druppel water het museum binnenkomen. Uiteindelijk is dat helemaal gelukt, maar van dit project heb ik wel eens wakker gelegen.”

Afwerking met zinken kraal

In de toekomst blijft het museum een dergelijk dakbedekkingsproject bespaard. De Universal-dakbedekking van Icopal gaat minstens 30 jaar mee. Het dak werd extra geïsoleerd en de dakranden werden keurig afgewerkt met een zinken kraal. “Volgens de directie van het museum is onze oplevering cum laude geslaagd.”

Volgens het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) is Icopal Universal momenteel de meest milieuvriendelijke keuze voor dakbedekking op platte daken. Deze nummer 1-positie op de lijst van producten met een Dubokeur dankt het product aan de combinatie van recyclebaarheid, lage massa jaar en schone grondstoffen.

  • E-mail

permalink


Logo Stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen
Logo VolkerWessels Vastgoed
Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)
Logo VBI
Logo FSC Nederland
Logo Schüco Nederland
Logo Unica
Logo BRControls
Logo DGMR
Logo Brink Groep bv
Logo Roodenburg Groep b.v.
Logo Gemeente Venlo
Logo TSM
Logo Kingspan Panels
Logo Breman Installatiegroep
Logo Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs B.V.
Logo Forbo Flooring B.V.
Logo Celdex
Logo Interalu Nederland B.V.
Logo AB Sales & Trade
Logo Kingspan Insulation B.V.
Logo STULZ Groep BV
Logo GEZE
Logo Delta Development Group
Logo Gemeente Haarlemmermeer
Logo Heijmans
Logo Rockpanel
Logo Zehnder Group Nederland
Logo VORM
Logo Convez
Terug naar boven