Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Nieuws DuurzaamGebouwd.nl


Iedereen in Nederland wil duurzaam bouwen, maar wat is de zin en de onzin hiervan? Duurzaam Gebouwd is de leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

 • 'Bewustwording voor kwaliteitsborging en duurzaamheid groeit'

  'Bewustwording voor kwaliteitsborging en duurzaamheid groeit'

  Duurzaamheid valt niet meer weg te denken aan ontwikkelprocessen. Gelukkig maar, want de opgave voor het toekomstbestendig maken van vastgoed is met recht groots en urgent te noemen. We spreken professional Erik van der Meulen, die vanaf half december met een duurzame ontwikkeling start voor Velox. Hij laat zien waar hij zijn energie uit haalt en vertelt over zijn uitdagingen. Foto bovenaan: Frans Blok / Shutterstock.com

 • Duurzaam Gebouwd events in 2020 en 2021

  Duurzaam Gebouwd events in 2020 en 2021

  In 2020 organiseerde Duurzaam Gebouwd tientallen (digitale) events. In dit artikel geven je een resumé van interessante verslagen en video’s die je kunt bekijken over bijeenkomsten en laten je zien voor welke aankomende events je je in kunt schrijven. Video bovenaan: Terugblik Duurzaam Gebouwd Congres 2020

 • Nieuw: digitaal magazine Nieuwe Businessmodellen

  Nieuw: digitaal magazine Nieuwe Businessmodellen

  Vers van de pers: het nieuwe digitale magazine Nieuwe Businessmodellen. In dit magazine lees je praktijkvoorbeelden van duurzaam inkopen en aanbesteden en ontdek je visies over hoe de bouw- en vastgoedsector binnen dit onderwerp moet kantelen. 

 • Last call: innovatieve woonconcepten tijdens het ZorgSaamWonen Congres

  Last call: innovatieve woonconcepten tijdens het ZorgSaamWonen Congres

  Het programma van het ZorgSaamWonen Congres ‘Kiezen voor Geschikt Wonen’ is rond. Je hebt nog maar een paar dagen om je aan te melden. In dit artikel geven we je een korte vooruitblik op het congres.

 • Terugkijken: webinar Warmtetransitievisies en Aardgasvrije Wijken

  Terugkijken: webinar Warmtetransitievisies en Aardgasvrije Wijken

  Wil je het webinar Warmtetransitievisies en Aardgasvrije Wijken terugkijken dat op 19 november plaatsvond? Klik hierboven op de video en je kunt het complete webinar terugkijken, met presentaties van onder anderen Timo Veen van TiMove over de verduurzaamde Zwolse proeftuin Berkum en Aleida Verheus van Tauw over betrokkenheid van stakeholders in succesvolle warmtetransitievisies.

 • VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion Parijs 2024

  VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion Parijs 2024

  Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS heeft samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ de competitie gewonnen voor het ontwerp van het zwemstadion voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Na afloop van de spelen blijft het zwemstadion dienst doen als een innovatief sportcentrum voor de inwoners van Saint-Denis, Parijs. Een plek om te leren zwemmen, te sporten, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

 • 'Woningconcepten van de toekomst zijn van hout'

  'Woningconcepten van de toekomst zijn van hout'

  Met 2,4 miljoen woningen in de portefeuille dragen corporaties een grote verantwoordelijkheid om de vastgoedvoorraad CO2-neutraal en circulair te maken. Hoe maken zij de woningen toekomstbestendig en welke rol speelt gecertificeerd hout in die ambitie? De bijeenkomst ‘Houtbouw & woningcorporaties’ liet bouwers houtconcepten pitchen, die een forse bijdrage leveren aan duurzaamheid.

 • Nieuw: whitepaper ‘Naar een integrale oplossing voor bouweconomische vraagstukken’

  Nieuw: whitepaper ‘Naar een integrale oplossing voor bouweconomische vraagstukken’

  Duurzaam Gebouwd komt in samenwerking met partner IGG Bouweconomie met een gratis whitepaper over het invullen van complexe financiële vraagstukken. In deze whitepaper ontdek je onder andere details over de kansen rondom een impactanalyse over de complete levenscyclus van het gebouw. Foto boven: HAUT in Amsterdam, een icoon aan de Amstel.

 • Circulair beton voor woonbuurt Westwaard in Kaatsheuvel

  Circulair beton voor woonbuurt Westwaard in Kaatsheuvel

  Duurzaam Gebouwd-partner Van der Heijden bouw en ontwikkeling gebruikte op 27 november circulair beton bij de nieuwbouw van 19 huurwoningen in Kaatsheuvel. Woningcorporatie Casade is de derde in Nederland die kiest voor deze duurzame toepassing, waarmee ongeveer 16 ton CO2 wordt bespaard. 

 • De voordelen van het bepalen van levensduurkosten

  De voordelen van het bepalen van levensduurkosten

  Levensduurkosten zijn alle kosten in de ontwerp-, realisatie- en exploitatiefase. Breng die kosten goed in beeld en je kent de totale economische prestatie van een vastgoedobject.

 • Uitbreiding datacenter in Eindhoven met slimme koeling

  Uitbreiding datacenter in Eindhoven met slimme koeling

  Bij de uitbreiding van het datacenter van Interconnect was het niet alleen de vraag welke koeling er moest komen, maar ook waar en met welke capaciteit. Leverancier STULZ kwam met het beste antwoord.

 • ’t Veen: slimste en gezondste stad van Nederland?

  ’t Veen: slimste en gezondste stad van Nederland?

  De Duurzaam Gebouwd Expeditie ’t Veen – Gemeente Hattem is op volle kracht onderweg. In een vierde bijeenkomst vol kennisdeling werd het thema ‘Slimme & Gezonde Stad’ belicht, waarin onderwerpen als deelmobiliteit, natuurinclusief bouwen en Energy As A Service voorbijkwamen.

 • Grote namen op het ZorgSaamWonen Congres: ‘Kiezen voor geschikt wonen’

  Grote namen op het ZorgSaamWonen Congres: ‘Kiezen voor geschikt wonen’

  Het ZorgSaamWonen congres op 7 december heeft als thema ‘Kiezen voor geschikt wonen’. Er zijn vier keynote sprekers: Kees Diepeveen, Marilyn Haimé, Barbara Baarsma en Pieter Hilhorst. In dit artikel geven we alvast een inkijkje.

 • Wapeningsvrije betonnen brug uit 3D-printer

  Wapeningsvrije betonnen brug uit 3D-printer

  Half december wordt in Steenwijk de eerste 3D-geprinte brug uit de kokers van Antea Group geplaatst. De brug wordt in zijn geheel aangevoerd vanuit de betonfabriek van BAM (Eindhoven), waar die zonder wapening uit de 3D-printer rolde.

 • MVI-congres raakt juiste snaren met honderden inschrijvingen

  MVI-congres raakt juiste snaren met honderden inschrijvingen

  Het programma voor het Maatschappelijk Verantwoord Inkopen-congres is bijna compleet en de belangstelling voor het event is groot: inmiddels schreven meer dan 400 overheidsprofessionals zich in om drie dagen lang kennis te delen over het onderwerp.

 • Bijzondere woonconcepten en het Langer Thuis Akkoord op het ZorgSaamWonen Congres

  Bijzondere woonconcepten en het Langer Thuis Akkoord op het ZorgSaamWonen Congres

  Het thema van het ZorgSaamWonen Congres, dat plaatsvindt op 7 december is 'Kiezen voor Geschikt Wonen'. Keynotes op podium zijn onder anderen Kees Diepeveen en Marilyn Haimé. Als deelnemer laat je je niet alleen inspireren door deze experts, maar neem je ook deel aan allerlei interessante deelsessies. Hieronder lichten we er een paar uit.

 • 'Breng BENG en NoM dichterbij met conceptmatig bouwen'

  'Breng BENG en NoM dichterbij met conceptmatig bouwen'

  De ambities voor BENG, energieneutraal en Nul op de Meter (NoM) komen sneller in zicht door de toepassing van concepten. Dat bleek uit het webinar ‘Sneller BENG-bouwen met hogere kwaliteit’, waarin House Energy Optimum (HEO) centraal stond. Duidelijk werd dat conceptmatig werken zekerheid geeft over prestaties en tegenwoordig óók keuzevrijheid kan bieden.  

 • 'Warmtewet 2.0 leidt tot onrechtvaardigheid'

  'Warmtewet 2.0 leidt tot onrechtvaardigheid'

  “De opzet van de nieuwe Warmtewet 2.0 verdeelt de kosten voor de energietransitie oneerlijk”, vindt Rik Altena van DWA. “De prijs van duurzame warmte kan straks sterk uiteen lopen voor dezelfde huishoudens in dezelfde woonplaats en met ‘soortgelijke’ woningen, maar dan nét in een andere wijk. Je huis verwarmen is een eerste levensbehoefte en grote verschillen in tarieven zijn onrechtvaardig.” Altena ziet een oplossing in de socialisatie van warmtenetten, om energieonrechtvaardigheid uit te bannen. 

 • Groene of grijze circulariteit?

  Groene of grijze circulariteit?

  Cradle2Cradle heeft vanuit de VS in 2002 een heel goede voorzet gegeven en heel veel mensen geïnspireerd op de weg naar een circulaire economie. De Ellen Macarthur Foundation heeft de principes van C2C verder uitgewerkt tot onder andere het bekende vlindermodel in 2011. Er zijn inmiddels diverse definities voor circulariteit, maar het komt allemaal neer op: een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, materialen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen, hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken centraal staat. Foto bovenaan: Thai National Parks, Link: www.thainationalparks.com

 • Advertorial: Extra aandacht voor een veilig ontwerp van de groepenkast bij het aansluiten van zonnepanelen en duurzame belastingen

  Advertorial: Extra aandacht voor een veilig ontwerp van de groepenkast bij het aansluiten van zonnepanelen en duurzame belastingen

  De aansluiting van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen (PV) vraagt extra aandacht voor het ontwerp van de groepenkast. Een duurzame energiebron zoals de aansluiting van zonnepanelen (PV) kan worden beschouwd als een extra voeding op de groepenkast naast de traditionele netaansluiting. Hierdoor kunnen er hogere stromen in de verdeler optreden dan de waarde van een standaard elektra-aansluiting (vaak 1x 40A of 3x 25A).


Logo MutliBouwSystemen
Logo Wasco
Logo Stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen
Logo Mavotrans
Logo Eaton
Logo Croonwolter&dros
Logo Green Igloo powered by Orcon & Thercon
Logo Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs B.V.
Logo FAKRO Nederland
Logo Anhydritec BV
Logo BUVA
Logo Building Holland
Logo Interalu Nederland B.V.
Logo Mapei Nederland B.V.
Logo Gemeente Venlo
Logo Klimaatgarant Solar
Logo Schüco Nederland
Logo C2N B.V.
Logo Gas Transport Services B.V.
Logo Draka Kabel B.V.
Logo Construct Advocaten
Logo Isover Saint-Gobain
Logo Tauw
Logo Coolmark B.V.
Logo WOLF Energiesystemen B.V.
Logo Sika Nederland
Logo iwell
Logo Kingspan Panels
Logo CBRE Global Investors
Logo Ambrava b.v.
Terug naar boven