Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Nieuws DuurzaamGebouwd.nl


Iedereen in Nederland wil duurzaam bouwen, maar wat is de zin en de onzin hiervan? Duurzaam Gebouwd is de leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

 • Onderzoek: 'COP minstens zo hoog voor natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen'

  Onderzoek: 'COP minstens zo hoog voor natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen'

  Welke wet- en regelgeving geldt bij het implementeren van natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen en wat is het effect op het energetisch rendement? Die vragen en meer werden beantwoord in een webinar van TKI Urban Energy op 5 mei jl., met onder meer een rapportpresentatie voor toepassingsmogelijkheden voor natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen.

 • Constructeurs verdiepen zich in maatschappelijk verantwoorde constructies

  Constructeurs verdiepen zich in maatschappelijk verantwoorde constructies

  Het vak van de constructeur staat op donderdag 3 juni in de volle spotlights tijdens de online Dag van de Constructeur. Het volgepakte programma, met keynotes en tal van verdiepende parallelsessies, belooft even afwisselend als inspirerend te worden.

 • Datadag zoomt in op businesscases gebouwde omgeving

  Datadag zoomt in op businesscases gebouwde omgeving

  Na de eerste succesvolle Datadag Mobiliteit staat op donderdag 20 mei het onderwerp data opnieuw in de schijnwerpers tijdens de Datadag Gebouwde Omgeving. Met speciale aandacht voor het ontwikkelen en de toekomst van bouwprojecten.

 • Uitwisseling warmte en koude op bedrijventerreinen biedt veel kansen

  Uitwisseling warmte en koude op bedrijventerreinen biedt veel kansen

  Welke mogelijkheden zijn er voor jou en je bedrijf om de overtollige warmte of koude van andere bedrijven uit te wisselen en te delen? In de eerste aflevering van een webinarreeks van TKI Urban Energy ontdek je welke van de vele mogelijkheden geschikt zijn op jouw bedrijventerrein.

 • Nieuw: digitaal magazine Industrialisatie

  Nieuw: digitaal magazine Industrialisatie

  Vers van de pers: het digitale magazine Industrialisatie van Duurzaam Gebouwd. Je leest de uitgave gratis in onze kennisbank.

 • KNB Jaarverslag 2020: meer circulaire keramische geveloplossingen

  KNB Jaarverslag 2020: meer circulaire keramische geveloplossingen

  Coronajaar 2020 stond voor de Nederlandse industrie van gebakken bouwmaterialen overwegend in het teken van energietransitie en stikstofreductie. Een nieuwe Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030 moet de industrie gidsen bij deze ingewikkelde opgaven. Productinnovatie is onderdeel van het antwoord.

 • Lees gratis het Digitale Magazine van Biind!

  Lees gratis het Digitale Magazine van Biind!

  In dit nummer van het Digitale Magazine van Biind krijg je weer volop inspiratie. Vooral door goede voorbeelden te laten zien.

 • Gebruik van methaan uit biogas voor de energietransitie 

  Gebruik van methaan uit biogas voor de energietransitie 

  Wat is de betekenis van methaangas en de omzetting daarvan in waterstof bij het koolstofvrij maken van de energievoorziening? NEUMAN & ESSER GROUP (NEA) biedt antwoorden voor het omzettingsproces van methaangas in CO2-vrije energieoplossingen.

 • ‘Zoekend, tastend en innoverend vinden we onze weg’

  ‘Zoekend, tastend en innoverend vinden we onze weg’

  Fred Schoorl, directeur van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), is toegetreden tot de jury van de Duurzaam Bouwen Awards. Een uitgelezen kans om hem te spreken over zijn visie op duurzaam bouwen en de betrokkenheid van architecten binnen dit belangrijke thema.

 • Betaalbare starterswoning wel degelijk mogelijk

  Betaalbare starterswoning wel degelijk mogelijk

  Een energieneutrale starterswoning voor 150.000 tot 200.000 euro is wel degelijk haalbaar. Dit concludeert Develop Inc. op basis van onderzoek, waarbij is samengewerkt met Rabobank en gemeente Molenlanden. Voorwaarde is dat gemeentes, ontwikkelaars en bouwers de handen ineenslaan voor het terugdringen van de bouwkosten, ontwikkelkosten en grondkosten.

 • Verbindingsfestival #4 - De Slimme Stad

  Verbindingsfestival #4 - De Slimme Stad

  Op 30 september vindt alweer de vierde editie van het online Verbindingsfestival plaats, georganiseerd door onze collega's van kennisplatform Biind. Dit keer staat de Slimme Stad centraal.

 • WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

  WHO bevestigt rol aerosolen bij besmetting coronavirus

  Hoewel het al een poosje werd geroepen door wetenschappers, heeft wereldgezondheidsorganisatie WHO nu ook de rol van aerosolen bij besmetting van het coronavirus erkend. Dit benadrukt opnieuw het belang van goede ventilatie in (school)gebouwen.

 • Met inspiratie, zonder rampen

  Met inspiratie, zonder rampen

  De blik op 2050 stemt droevig. We kennen de richting, maar met het tempo zoals het nu gaat, redden we het niet. Het zijn dan meestal rampen of wake-up calls die noodzakelijke veranderingen veroorzaken. Zoals de overstromingen die zorgden voor de Afsluitdijk, Deltawerken en het programma Ruimte voor de Rivier.

 • Efficiënte prefab vloer voor industriële woningbouw

  Efficiënte prefab vloer voor industriële woningbouw

  De nieuwe VBI Integraalvloer met geïntegreerde technische installaties kan een hulpmiddel zijn om het woningtekort sneller op te pakken. Deze betonnen prefab vloer is ontwikkeld voor het snel realiseren van geïndustrialiseerde nieuwbouwwoningen.

 • Inzichten in verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen

  Inzichten in verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen

  TKI Urban Energy organiseert dit jaar een webinarreeks over de manieren om bedrijventerreinen te verduurzamen. In vier webinars ontdek je welke kansen en uitdagingen er zijn rond het verduurzamen van bedrijventerreinen. Ook verkent TKI Urban Energy de innovatiebehoeftes op dat vlak en brengt de organisaties die daarnaar zoeken samen met aanbiedende partijen.

 • Jury Duurzaam Bouwen Awards 2021 is bekend

  Jury Duurzaam Bouwen Awards 2021 is bekend

  Experts en prominenten uit de wereld van de wetenschap, architectuur, overheid, bouw- en corporatiesector vormen dit jaar de jury van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2021. Dat maakt de organisatie vandaag bekend. De juryleden beoordelen projecten en organisaties die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam bouwen. De awards worden op 1 juli 2021 uitgereikt tijdens het online Duurzaam Gebouwd Congres. Foto: Winnaars Duurzaam Bouwen Awards tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2020 (Missie Duurzaam Drenthe)

 • Luister de nieuwe Duurzaam Gebouwd Podcast

  Luister de nieuwe Duurzaam Gebouwd Podcast

  Kersvers: de nieuwe Duurzaam Gebouwd Podcast is vanaf nu te luisteren. Je luistert hem gratis op Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts.

 • Welke kansen biedt het verslimmen van de gebouwde omgeving?

  Welke kansen biedt het verslimmen van de gebouwde omgeving?

  Ben jij er ook bij op 20 mei? Dan staat onze tweede Datadag in het teken van de Gebouwde Omgeving. Dankzij een afwisselende reeks sprekers ontdek je zeker waardevolle presentaties in het programma. Welke kansen, mogelijkheden en randvoorwaarden brengt het verslimmen van de Gebouwde Omgeving met zich mee? 

 • Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? Doe mee met het experiment

  Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? Doe mee met het experiment

  Het project DreamHûs wil een versnelling geven aan de betaalbare verduurzaming van de bestaande sociale huurhuizen in Nederland. Heb jij in dat kader een innovatieve oplossing of nieuw product bedacht? Meld je dan aan voor de speeddate van DreamHûs.

 • Het CO2-vraagstuk tot op de bodem

  Het CO2-vraagstuk tot op de bodem

  Met de dag word ik me meer bewust van ons CO2-vraagstuk, ofwel het halen van ‘Parijs’. Met spouwmuurisolatie en warmtepompen alleen komen we er niet. Het pushen op een oplossing werkt vaak averechts en geeft maar aan dat het systeem akelig complex in elkaar steekt. Wat ontstaat er mogelijk als we eens met de natuur gaan meebewegen?


Logo VLA
Logo Comelit Nederland BV
Logo Reflex Nederland B.V.
Logo Convez
Logo DAW NEDERLAND B.V.
Logo LG Electronics
Logo Draka Kabel B.V.
Logo Dyson
Logo FSC Nederland
Logo Kremer Installatietechniek BV
Logo ULC Installatietechniek B.V.
Logo Recticel
Logo Nieman Raadgevende Ingenieurs
Logo iwell
Logo Mavotrans
Logo PRO6 managers
Logo Gemeente Venlo
Logo Rockfon
Logo CFP Green Buildings
Logo Forbo Flooring B.V.
Logo Deerns
Logo Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs B.V.
Logo BIM Loket
Logo KONE B.V.
Logo Schneider Electric The Netherlands B.V.
Logo Oskam Aannemersbedrijf
Logo Interalu Nederland B.V.
Logo Brink Climate Systems
Logo Tarkett BV
Logo ROCKWOOL B.V.
Terug naar boven