Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Nieuws DuurzaamGebouwd.nl


Iedereen in Nederland wil duurzaam bouwen, maar wat is de zin en de onzin hiervan? Duurzaam Gebouwd is de leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

 • ‘Energie was nooit zo sexy’

  ‘Energie was nooit zo sexy’

  Duurzaam Gebouwd heeft met MAIN Energie opnieuw een partner aangetrokken die zich verbindt aan de koplopers op het gebied van verduurzaming en energietransitie in Nederland. Willem Segeren (business development) en Marcel Klooster (salesmanager vastgoed) lichten die stap toe. “De huidige energiemarkt kent extreme en onvoorspelbare factoren en in dat werkveld is MAIN Energie met haar visie een stabiele energieregisseur.”

 • Nieuwe partner Hydro gaat voor 100% circulariteit

  Nieuwe partner Hydro gaat voor 100% circulariteit

  Wij verwelkomen Hydro Building Systems als partner bij Duurzaam Gebouwd. In een interview met Roger Cremer, Country Manager SAPA Benelux, krijgen we meer te weten over de duurzame aanpak van de leverancier van aluminiumprofielsystemen, met speciale aandacht voor het merk SAPA.

 • <span class='normaltextrun'><span>Op het podium van het Verbindingsfestival: Laurens de Lange</span></span>

  Op het podium van het Verbindingsfestival: Laurens de Lange

  Duurzaam Gebouwd-expert Laurens de Lange staat 7 juli 2022 op het podium van het Verbindingsfestival. In dit artikel lees je welke keynote, walkshop en lab-sessie hij verzorgt. Schrijf je snel in om bij de leukste werkdag van het jaar te zijn!

 • Oplevering eerste woningen van unieke concept Buurblok

  Oplevering eerste woningen van unieke concept Buurblok

  De eerste Buurblok-woningen in Nederland zijn een feit. Tijdens een feestelijke bijeenkomst zijn afgelopen zaterdag de sleutels overhandigd van tien nieuwe huurwoningen in Leeuwarden (wijk Techum). Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland least deze woningen van Buurblok en verhuurt ze aan zijn huurders.

 • <span style='color: #000000; font-family: arial, sans-serif;'>Blinde vlek in tweede biobased revolutie: <span style='color: #000000; font-family: arial, sans-serif;'>micro biodiversiteit</span> </span>

  Blinde vlek in tweede biobased revolutie: micro biodiversiteit

  Gisteren, 22 mei, was het de Internationale Dag van de Biodiversiteit, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Gijs Bruggink over de blinde vlek 'micro biodiversiteit' en de tweede biobased revolutie.

 • Warmtebatterij steeds interessanter voor huishoudens

  Warmtebatterij steeds interessanter voor huishoudens

  Met het aanstaande beperken van de salderingsregeling wordt de roep om thuis elektriciteit te kunnen opslaan steeds groter. De huidige hoge energieprijs doet daar nog een schepje bovenop. Is de warmtebatterij op basis van zout in dat landschap een serieuze optie?

 • Re-Use Award voor kantoortransformaties van Van Wijnen

  Re-Use Award voor kantoortransformaties van Van Wijnen

  Met diverse kantoortransformaties naar woningen heeft Van Wijnen de eerste Re-Use Award (2021) van PropertyNL gewonnen. Van Wijnen is al sinds 2012 op grote schaal bezig met transformaties. Het vergt volgens de ontwikkelend bouwer ook extra eigenschappen van de werknemers.

 • Nieuwbouwpuzzel energieneutrale woonwijk in Noordeloos naar volgende fase

  Nieuwbouwpuzzel energieneutrale woonwijk in Noordeloos naar volgende fase

  Ondernemer Wim Rietveld heeft een bedrijfsterrein in Noordeloos, gemeente Molenlanden. Op dat terrein staat zijn kwaliteitscontrolelijn voor glaswerk, maar al jaren terug bedacht hij dat het een prima locatie kon zijn voor woningbouw en zo een maatschappelijk doel kon dienen. Hij ging ‘de boer op’ met zijn idee, maar corona zette alles even stop. Hij pakte het weer op toen hij in contact kwam met Develop Inc. Deze ontwikkelaar gaf vaart aan het project. Met uitgewerkte plannen voor zijn duurzame woonwijk met betaalbare energiezuinige huizen meldde Rietveld zich opnieuw bij de gemeente. Inmiddels zijn de nodige stappen gezet op weg naar de realisatie van ‘Park Rietveld’.

 • Veelgestelde vragen over het materialenpaspoort

  Veelgestelde vragen over het materialenpaspoort

  Veel materialen die we gebruiken om te bouwen zijn eindig. En de productie ervan heeft een forse impact op het milieu. Alle reden dus om goed na te denken over de footprint van objecten en hergebruik van materialen. Het materialenpaspoort helpt daarbij. In een serie blogs neemt Emma Klamer (Aveco de Bondt) je mee in de wereld van het materialenpaspoort.

 • De oplossing voor de bestaande woningbouw: super hybride warmtepomp

  De oplossing voor de bestaande woningbouw: super hybride warmtepomp

  Per jaar komen er bij CFP Green Buildings wel honderden innovatieve plannen voor een duurzame bouw binnen. Welke hebben werkelijk de potentie om tot wasdom komen? De CFP Innovatiedag in Apeldoorn toonde alvast enkele kansrijke innovaties om zo de juiste partijen bij elkaar te brengen.

 • Slimme en innovatieve concepten voor renovaties

  Slimme en innovatieve concepten voor renovaties

  Tijdens de Inspiratiedag Renovatie kwam in het gelijktijdig gehouden seminar Renovatie & Transformatie een veelheid aan oplossingen langs. In de eerste presentatie, van Orin Tijsse Klasen (TKI Urban Energy), werd ook nog eens uitgebreid uit de doeken gedaan welke innovatieprogramma’s er in het land spelen en welke subsidiemogelijkheden er zijn.

 • Deze spreker ontmoet je op seminar Data & Digitalisering

  Deze spreker ontmoet je op seminar Data & Digitalisering

  In een reeks artikelen stellen we de sprekers van het seminar Data & Digitalisering op 9 juni aan je voor. Dit keer stellen we Mark van Burg van Planon Building Management aan je voor.

 • ‘Praten en afstemmen is ook je werk’

  ‘Praten en afstemmen is ook je werk’

  Ruim vier jaar lang zette het ingenieursbureau van de gemeente Zaanstad de ramen wijd open. Door een transparante, samenwerkingsgerichte werkwijze met aannemers in de GWW werd getracht het onderlinge wantrouwen weg te nemen en vertrouwen te winnen. In april verscheen het eindrapport. Willen de aannemers ook af van de vechtcontracten en de ingezette weg vervolgen?

 • Een gezond binnenklimaat om optimaal te presteren

  Een gezond binnenklimaat om optimaal te presteren

  Frisse lucht en goede ventilatie zijn onontbeerlijk voor een gezond binnenklimaat. Maar hoe is een gezond en veilig binnenklimaat te realiseren voor optimale prestaties in woon-, werk- en verblijfomgevingen? En welke stappen moeten daarbij worden doorlopen? We spraken hierover met Danny Broens, product specialist bij ABB.

 • Duurzaamheid en gebiedsgericht werken bij verbetering 7 kunstwerken

  Duurzaamheid en gebiedsgericht werken bij verbetering 7 kunstwerken

  Hoe pak je bij de verbetering van sluizen ook thema’s aan als duurzaamheid en gebiedsgericht werken en let je tevens op meekoppelkansen? Samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laten TAUW en Friso Civiel zien wat de vele mogelijkheden zijn. Een verslag van Renze Haitsma (TAUW).

 • Duurzaam Gebouwd Podcast: Internet of Energy

  Duurzaam Gebouwd Podcast: Internet of Energy

  De uitdagingen rondom de woningbouw stapelen zich op. De samenwerking tussen bouwbedrijven, installateurs en slimme energie bedrijven is harder nodig dan ooit. Welke kansen liggen er op het gebied van slim omgaan met energie en het uitwisselen daarvan? We bespreken het in aflevering 15.

 • 'Wij willen aanjager zijn van de circulaire economie'

  'Wij willen aanjager zijn van de circulaire economie'

  De gemeente Almere is de gastheer van het eerste Circulaire Openbare Ruimte Congres op 16 juni. Rutger Ekhart is strategisch adviseur duurzaam beheer bij de gemeente. Hij nam de redactie van Straatbeeld mee langs de verschillende circulaire toepassingen in de openbare ruimte en liet ons kennismaken met bedrijven en instanties die hierbij een belangrijke rol spelen. Daarnaast vertelt Ekhart meer over de circulaire ambities van de gemeente. “We willen graag aanjager zijn van een circulaire economie.”

 • Op het podium bij Seminar Data & Digitalisering: Kees Jan ‘t Mannetje

  Op het podium bij Seminar Data & Digitalisering: Kees Jan ‘t Mannetje

  In een reeks artikelen stellen we de sprekers van het seminar Data & Digitalisering op 9 juni aan je voor. Dit keer zetten we expert Kees Jan ’t Mannetje van ABB in de schijnwerpers.

 • Nieuw: digitaal magazine Energietransitie

  Nieuw: digitaal magazine Energietransitie

  Het nieuwe magazine staat vol met kennis over hoe je de energietransitie versneld en optimaal invult. Zo lees je onder andere hoe een energieneutrale woonwijk in Noordeloos naar de volgende fase gaat, onderzoeken we hoe filevorming op het elektriciteitsnet is op te lossen en nemen we een kijkje bij de installatietechnische oplossingen van het Bajeskwartier. Daarnaast zien we hoe de kennis uit een Utrechts project helpt om duizenden Nederlandse flats te verduurzamen en ontdekken we hoe je bedrijventerreinen integraal en toekomstbestendig kunt verduurzamen. Foto boven: Park Rietveld, ontwikkeld door Develop Inc

 • Na twaalf jaar winterslaap nog steeds niet wakker

  Na twaalf jaar winterslaap nog steeds niet wakker

  Twaalf jaar hebben we het moeten stellen zonder ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Met het nieuwe kabinet hebben we nu een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening die verantwoordelijk is voor het opstellen en beheer van de bouwregelgeving. Tot mijn schrik is de nieuwe minister van mening dat deze doelmatig en doeltreffend is, getuige zijn brief hierover aan de Tweede Kamer op 27 januari 2022. Hoe kan het zijn - vraagt Duurzaam Gebouwd-expert Hans Korbee zich af - dat de wetgever, nadat alle alarmbellen al hebben geklonken, nog steeds niet wakker is? “De overheid weigert al die jaren haar verantwoordelijkheid te nemen.”


Logo Mavotrans
Logo Reflex Nederland B.V.
Logo Roodenburg Groep b.v.
Logo Tarkett BV
Logo Forbo Flooring B.V.
Logo Stafier Solar Systems B.V.
Logo Zehnder Group Nederland
Logo Bosch Thermotechniek
Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)
Logo Veris Bouwmaterialengroep BV
Logo Bouwend Nederland
Logo Sto Isoned bv
Logo IKO B.V.
Logo Aveco de Bondt
Logo AB Sales & Trade
Logo Breman Installatiegroep
Logo Simmons & Simmons LLP
Logo Van der Sluis Technische Bedrijven
Logo Busch-Jaeger
Logo Planon Building Management
Logo Wasco
Logo Delta Development Group
Logo Vasco Group nv
Logo Simmons & Simmons
Logo Merosch BV
Logo Kingspan Unidek
Logo KONE B.V.
Logo Kingspan Insulation B.V.
Logo Construct Advocaten
Logo Imagine Engineering BV
Terug naar boven