Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Nieuws DuurzaamGebouwd.nl


Iedereen in Nederland wil duurzaam bouwen, maar wat is de zin en de onzin hiervan? Duurzaam Gebouwd is de leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

 • 4 jaar De Bouwagenda

  4 jaar De Bouwagenda

  Het 4e jaar van De Bouwagenda is bijna voorbij. Wat ons betreft liggen er instrumenten klaar om de energietransitie grootschalig op gang te brengen: we hebben antwoorden op opschaling (De Renovatieversneller en circulaire bruggen), er komen innovaties op de markt en er ligt een ontzorgingsmodel om gebouweigenaren te helpen. Maar nu roepen we de bouwsector en de overheid op de handen ineen te slaan om deze instrumenten ook echt te laten vliegen. Hoe De Bouwagenda dat voor zich ziet? Op 18 maart zullen er suggesties voor het nieuwe regeerakkoord worden gegeven én willen ze marktpartijen inspireren door te laten zien dat de transitie een prachtige groeimarkt biedt, maar het vraagt wel lef, visie en uithoudingsvermogen. Duurzaam Gebouwd roept je op om te komen. Geef  mede vorm aan het Nederland van 2050. 

 • Reradicaliseren

  Reradicaliseren

  Ik vind dat het radicalisme van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) aan erosie onderhevig is. Hun idealen zijn verpolderd: minder slecht is vandaag de dag al ideaal geworden. De omgekeerde wereld, toch? We moeten reradicaliseren om onze echte idealen te bereiken. Hierin kunnen wij als bedrijfsleven in 2021 het verschil maken.

 • Samenwerking Janssen de Jong Groep en New Horizon voor circulaire transitie

  Samenwerking Janssen de Jong Groep en New Horizon voor circulaire transitie

  Janssen de Jong Groep en New Horizon Urban Mining slaan vanaf heden de handen ineen. Met de strategische samenwerking beogen de beide partijen een versnelling in de transitie naar een circulaire bouw- en vastgoedeconomie te bewerkstelligen. 

 • Maak circulaire speelruimte onderdeel van beleid en ontwerp

  Maak circulaire speelruimte onderdeel van beleid en ontwerp

  Om de circulaire economie sneller ingebed te krijgen, kun je niet vroeg genoeg beginnen. Als we aan kinderen denken, denk je ook snel aan een speelplaats. Een locatie bij uitstek om in gesprek te gaan met kinderen en hun ouders over het gebruik en de uitputting van onze grondstoffen.

 • Aangeboden: businessmodel met meer inzicht in waardecyclus

  Aangeboden: businessmodel met meer inzicht in waardecyclus

  Wil jij ook impact maken op de 3 P’s en meer inzicht krijgen in je waardecyclus? Meld je dan bij de studenten van de Hogeschool Saxion die een duurzaam businessmodel gaan schrijven.

 • Verbindingsfestival: bemachtig een VIP ticket!

  Verbindingsfestival: bemachtig een VIP ticket!

  Als VIP bij het Verbindingsfestival heb je recht op voordelen die je deelname nog leuker, beter, interessanter maken. 

 • Een vliegende start maken met schoolverduurzaming: het programma

  Een vliegende start maken met schoolverduurzaming: het programma

  In een online eventreeks georganiseerd door Duurzaam Gebouwd en Stedebouw & Architectuur laten we zien welke stappen je als school kunt nemen om te komen tot een algehele kwaliteitsverbetering voor een gezondere school. Het eerste event staat op de rol voor 11 maart 2021 en in dit artikel laten we je het programma zien. Foto bovenaan: Mike van Schoonderwalt / Shutterstock.com

 • Levensduurkosten: denk vooruit, reken vooruit

  Levensduurkosten: denk vooruit, reken vooruit

  Ondanks het doordacht ontwerpen van toekomstbestendige gebouwen zijn er toch gebouwen die binnen tien jaar aan een grondige renovatie toe zijn. Of waar het binnenklimaat jaren na de oplevering nog steeds te wensen overlaat. Hoe zorgen we ervoor dat we een verantwoorde en duurzame investeringsbeslissing nemen? Dat begint met inzicht in de levenscyclus en levensduurkosten van het gebouw.

 • Rijksmuseum behaalt hoogste BREEAM-NL In-Use score

  Rijksmuseum behaalt hoogste BREEAM-NL In-Use score

  Het Rijksmuseum heeft als eerste museum ter wereld een BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat met vijf sterren behaald. Dit is de hoogst haalbare score voor deze categorie.

 • Borging en monitoring van MVI

  Borging en monitoring van MVI

  Tijdens het grote, recent gehouden MVI-congres was er veel aandacht voor het blijvend borgen van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen in organisaties. Naast diverse handvatten werd er ook ingezoomd op instrumenten als de MVI-monitor.

 • Whitepaper: De toekomst van de werkomgeving

  Whitepaper: De toekomst van de werkomgeving

  De bewezen voordelen van thuiswerken, sociale interactie met collega’s en kantoren als hubs lijken de belangrijkste factoren voor het inrichten van het kantoor van de toekomst. Hoe kijken de organisaties met grote aantallen werknemers aan tegen deze ontwikkelingen? En zijn er al veranderingen zichtbaar in de vastgoedmarkt?

 • MVI: toekomstbestendig inkopen

  MVI: toekomstbestendig inkopen

  “Een circulaire economie zonder verspilling van grondstoffen is onmisbaar. MVI is echter nog geen 100% gemeengoed en hangt te veel van individuen af”, aldus Stientje van Velthoven, demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat tijdens het driedaagse MVI Congres. Ontdek nu wat jij kunt doen en bedenk: ‘starten is belangrijker dan perfectie’.

 • Focus op de Gezonde Stad

  Focus op de Gezonde Stad

  Tijdens de derde editie van het Verbindingsfestival staat het thema Gezonde stad centraal. In al haar facetten. Want de leefomgeving waarin we wonen, werken en recreëren heeft invloed op onze gezondheid, dagelijks. Helaas is een gezonde leefomgeving, die uitnodigt tot gezond gedrag geen gegeven. Dat moet én kan anders! Bemachtig je ticket!

 • BZW Holland is nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

  BZW Holland is nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

  BZW Holland is vers aangesloten bij het netwerk van Duurzaam Gebouwd als partner. In dit artikel spreken we Jan Kooiman van BZW Holland over onder andere de circulaire innovatie Gramitherm.

 • Meer aandacht voor nieuwe wooninitiatieven

  Meer aandacht voor nieuwe wooninitiatieven

  Er komt steeds meer aandacht voor nieuwe wooninitiatieven. Toekomstige bewoners geven zelf richting aan een nieuwe woonvorm. Dat kan samen met een woningcorporatie of als CPO of wooncoöperatie. Op deze dag richt ZorgSaamWonen zich op de financiering van deze initiatieven én de praktische uitvoering zoals welke afspraken maak je met elkaar, hoe regel je toewijzing en welke activiteiten organiseer je.

 • Balkons droog aan casco verbinden

  Balkons droog aan casco verbinden

  Schöck Isokorf staat alom bekend om het voorkomen van koudebruggen. Met het nieuwe IQlick-systeem wordt de montage van een balkon aan een vloer helemaal een fluitje van een cent. Het is een oplossing met talloze voordelen, vindt ook prefab producent Heembeton.

 • Thema Verbindingsfestival #3 is de Gezonde Stad

  Thema Verbindingsfestival #3 is de Gezonde Stad

  Op 22 april vindt het derde Verbindingsfestival plaats. Na de twee succesvolle edities van 2020 gaat Acquire in 2021 verder met het verbinden van honderden professionals in de openbare ruimte, mobiliteit en gebouwde omgeving. 

 • Meer gebouwen met GPR Gebouw Certificaat

  Meer gebouwen met GPR Gebouw Certificaat

  In 2020 is het aantal vierkante meter gebouwen dat is voorzien van een GPR Gebouw Certificaat met bijna 20% toegenomen tot 6,9 miljoen m2. Vastgoedeigenaren en -organisaties laten de mate van duurzaamheid van de panden in hun portefeuille steeds vaker vastleggen met dit certificaat van stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen.

 • Sloop op luchthaven is voor 99% circulair

  Sloop op luchthaven is voor 99% circulair

  Op Schiphol resulteert een forse ambitie in de hoogwaardige circulaire inzet van liefst 99% van de materialen uit gesloopte panden. Van lampen en staal tot sanitair en betonpuin dat opnieuw op Schiphol wordt toegepast.

 • Quick wins en financieringsmogelijkheden tijdens event voor schoolbesturen en gemeenten

  Quick wins en financieringsmogelijkheden tijdens event voor schoolbesturen en gemeenten

  In een online eventreeks georganiseerd door Duurzaam Gebouwd en Stedebouw & Architectuur laten we zien hoe je een gezonde school realiseert en de kwaliteit van je vastgoed en lesgeving verhoogt. Het eerste event staat op de rol voor 11 maart aanstaande en vertelt je welke financieringsmogelijkheden er zijn, hoe je de sectorale routekaart gebruikt en quick wins aanpakt.


Logo De Vries en Verburg
Logo Rockpanel
Logo Berkvens Deursystemen
Logo Cembrit B.V.
Logo Provincie Noord-Holland
Logo FACÉDO
Logo Deerns
Logo Mavotrans
Logo iwell
Logo Intercool Technics B.V.
Logo Provincie Fryslân
Logo Trebbe Oost & Noord BV
Logo Carrier Airconditioning Nederland
Logo VEKA AG Nederland
Logo BouwKennis BV
Logo Radiair
Logo Forbo Flooring B.V.
Logo TAUW
Logo PLEKVoor
Logo Firan
Logo Comelit Nederland BV
Logo Imagine Engineering BV
Logo Nexteria B.V.
Logo VIAC B.V.
Logo Bouwgroep Dijkstra Draisma
Logo DAW NEDERLAND B.V.
Logo Technische Unie
Logo Dyson
Logo Delta Development Group
Logo Merosch BV
Terug naar boven