Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Nieuws DuurzaamGebouwd.nl


Iedereen in Nederland wil duurzaam bouwen, maar wat is de zin en de onzin hiervan? Duurzaam Gebouwd is de leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

 • ‘Risicomanagement is meer dan harde lijstjes’

  ‘Risicomanagement is meer dan harde lijstjes’

  De risicomanagement-methode RISMAN bestaat binnen TwynstraGudde 25 jaar. Reden om met twee experts van TwynstraGudde, de ervaren Daniëlla van Well-Stam en starter Zappa van den Goorbergh, terug en vooruit te kijken.

 • Alles-in-één klimaatconcept voor Solar Decathlon Build Challenge

  Alles-in-één klimaatconcept voor Solar Decathlon Build Challenge

  De Solar Decathlon Build Challenge is in duurzaamheidsland dé strijd der titanen, waarin studenten laten zien hoe ze de bouw- en vastgoedsector laten kantelen. In de race naar het meest duurzame huis ter wereld past team Celcius een scala aan duurzame en circulaire innovaties en schuwen de studenten onconventionele oplossingen niet. Traditionele duurzame technieken en hightech oplossingen gaan erbij hand in hand.

 • ‘Natuur ligt aan de basis van het menselijk welzijn’

  ‘Natuur ligt aan de basis van het menselijk welzijn’

  We weten dat natuur goed is voor de gezondheid, de biodiversiteit en het klimaat, maar toch handelen we er veelal niet naar. De tijd nadert dat we ons dit niet meer kunnen veroorloven, zegt Matthijs Schouten, ecoloog en filosoof bij Staatsbosbeheer. Volgens hem veranderen we ons gedrag niet door technologische ontwikkelingen, maar met ervaringen.

 • Goede bescherming aluminium door constante temperatuur

  Goede bescherming aluminium door constante temperatuur

  Aluminium producerende groothandel Comhan uit Uithoorn zocht een duurzame en betrouwbare verwarming voor het nieuwe magazijn. Uitgangspunt: de temperatuur mag nooit onder de 5 graden zakken om corrosie van het aluminium te voorkomen. De oplossing: vier in cascade geschakelde Ecodan lucht-/waterwarmtepompen van Mitsubishi Electric en een ingenieus ontworpen vloerverwarmingssysteem.“Als er dan één warmtepomp uitvalt, draaien er nog drie door.”

 • Een klantbeleving in het vastgoed die een 9 scoort

  Een klantbeleving in het vastgoed die een 9 scoort

  Op de derde en laatste dag van de live en online vastgoedbeurs Real Estate Futureproof (donderdag 2 juli) komen liefst 141 sprekers aan bod. Deze mag je niet missen: Sander Grunewald, Rutger Schuur, Yvonne van Mierlo en over klantbeleving: Sydney Brouwer.

 • Lees nu de nieuwe Duurzaam Gebouwd #47!

  Lees nu de nieuwe Duurzaam Gebouwd #47!

  Het nieuwe magazine Duurzaam Gebouwd is uit. 116 pagina’s boordevol verduurzaming, innovatie en kleine en grote stappen naar een gezondere gebouwde omgeving. “Het zonnetje schijnt en de hemel lijkt zelfs blauwer dan voorheen.”

 • Verduurzaming van monumentale gebouwen tijdens Real Estate Futureproof

  Verduurzaming van monumentale gebouwen tijdens Real Estate Futureproof

  Om stipt 09.00 uur vanochtend klonk het startschot voor de eerste dag van online vastgoedbeurs Real Estate Futureproof. Direct na de eerste twee keynotes gingen de rondetafelsessies los. Een van de eerste sessies die op de rol stond was ‘Energy management voor historische gebouwen’, waar de verduurzaming van monumentale panden centraal stond.

 • De invloed van covid-19 op duurzame doelstellingen en investeringen

  De invloed van covid-19 op duurzame doelstellingen en investeringen

  Wat heeft de huidige coronacrises voor effect in de wereld van de duurzame ondernemingen en instanties? 671 respondenten reageerden op die vraag van Building Holland. Vandaag de antwoorden.

 • De circulariteit in het vastgoed objectief meetbaar

  De circulariteit in het vastgoed objectief meetbaar

  Morgen, woensdag 1 juli, presenteren Planon en Alba Concepts de nieuwe, geautomatiseerde versie van de Building Circularity Index. Met deze methodiek kun je de circulariteit in de gebouwde omgeving meten.

 • Toekomst van vastgoed komt dichterbij

  Toekomst van vastgoed komt dichterbij

  Real Estate Futureproof gaat op 30 juni uit de startblokken, met sprekers als Peter Göbel samen met Tom Berkhout in de studio, Michel Baars, Koen Matthijs, Annemarie van Doorn en Roel van de Bilt. Ook Yuri van Geest en Mark Tigchelaar staan op de digitale planken.

 • Dringende oproep voor groen herstel na coronacrisis

  Dringende oproep voor groen herstel na coronacrisis

  Een brede coalitie van bedrijven ondertekende onlangs het Green Recovery statement. De verklaring bevat een dringende oproep aan de Nederlandse overheid om duurzaamheid en inclusiviteit als uitgangspunt te nemen voor de herstelplannen in Nederland en Europa.

 • Extra inzichten nieuwe Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020

  Extra inzichten nieuwe Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020

  De vijf auteurs van de in mei gepresenteerde Modelovereenkomst Bouwteam DG 2020 hebben de afgelopen maand niet stilgezeten. Profiteer nu van hun laatste inzichten in de online Masterclass Bouwteams (inclusief de modelovereenkomst in Word). Met onder meer “juridische innovaties en expliciete artikelen om bouwen harmonieuzer te maken” (Andrea Chao).

 • Banken maken energieslurpende woningen waardeloos

  Banken maken energieslurpende woningen waardeloos

  In Trouw stond een artikel dat Triodos Bank bestaande woningen met een energielabel lager dan C maar 90% hypotheekruimte geeft. Tijdens het stofzuigen op zaterdagochtend liet dit mij niet meer los. Wat betekent minder hypotheekruimte voor de waarde van bestaand vastgoed? Komt nu eindelijk hetgeen uit wat ik al jaren roep, dat een niet duurzame woning waardeloos wordt?

 • De EPV en de Renovatieversneller: een gouden combinatie

  De EPV en de Renovatieversneller: een gouden combinatie

  Op 29 juni aanstaande is het zover. Dan opent de regeling Renovatieversneller. Noodzakelijk, want de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad stagneert. De overheid heeft ingezien dat de prijs van renovaties met een flinke besparingsambitie een forse belemmering vormen voor corporaties om in hun bestaande plannen voor renovatie een flinke CO2-emissiereductie te halen.

 • Advertorial: Verbindingsdag Klimaatbestendige gemeente

  Advertorial: Verbindingsdag Klimaatbestendige gemeente

  Op 2 juli organiseert Acquire in samenwerking met Kragten, VHG en NL Greenlabel de Verbindingsdag Klimaatbestendige gemeente. Een dag vol met kennisdeling, ontmoeting, uitwisselen van ervaringen, en het delen van de laatste innovatieve producten en diensten. Tijdens deze dag staan de thema's: Water & Groen, Hitte en Participatie centraal in diverse workshops, keynote presentaties en sessions. 

 • Building Holland Digital geeft versnelling aan circulair bouwen

  Building Holland Digital geeft versnelling aan circulair bouwen

  Na de afgelasting van Building Holland in maart, wachtte de organisatie niet tot de volgende editie, eind oktober. Met een ijzersterk en volgeladen programma op een nieuw, online platform werd vandaag het circulair bouwen veel impulsen gegeven.

 • ‘Neem de mens als uitgangpunt in de energietransitie’

  ‘Neem de mens als uitgangpunt in de energietransitie’

  Is de energietransitie een technologische race naar de eindstreep, of bepalen gedrag en sociale innovatie of we de duurzaamheidsdeadlines gaan halen? De urgentie om stappen te zetten is hoe dan ook te proeven en daarom praten we bij met Yvonne Boerakker, Manager Transitie Gebouwde Omgeving bij Enpuls. We ontdekken hoe deze organisatie anno 2020 bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie. Foto bovenaan: Yvonne Boerakker van Enpuls, aan het woord in dit artikel

 • Op zoek naar een totaaloplossing voor gasloos wonen

  Op zoek naar een totaaloplossing voor gasloos wonen

  Je wilt je woning verduurzamen en daarmee het liefst van het gas af. Makkelijker gezegd dan gedaan. Rense van Dijk van Woon Duurzaam wil weg van individuele tools en oplossingen en toewerken naar een totaaloplossing voor duurzaam en gasloos wonen.

 • ‘LiFi biedt meer internetveiligheid dan wifi’

  ‘LiFi biedt meer internetveiligheid dan wifi’

  Door het toegenomen thuiswerken zijn videoverbindingen steeds belangrijker, heeft Signify gemerkt. “Videoverbindingen vragen stabiliteit van internetverbindingen en LiFi kan hiervoor zorgen. Maar de meeste aandacht komt vanuit de bankensector en overheden, omdat een verbinding via verlichting voor meer veiligheid zorgt tegen hackers.” Tekst: Tim van Dorsten, Beeld: Signify

 • ‘Gemeenten en aannemers moeten nu met Wkb-pilots starten’

  ‘Gemeenten en aannemers moeten nu met Wkb-pilots starten’

  Het uitstel van de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor de bouw doet de sector pijn. De oplossingen liggen niet voor het oprapen. Verder speelt ook een tekort aan ervaring met de kwaliteitsborging en aan gekwalificeerde kwaliteitsborgers de bouwsector parten.


Logo Veris Bouwmaterialengroep BV
Logo EcoChain Technologies BV
Logo Gemeente De Fryske Marren
Logo DAW NEDERLAND B.V.
Logo AEG
Logo Green Igloo powered by Orcon & Thercon
Logo Gas Transport Services B.V.
Logo Dutch Green Building Council
Logo Reflex Nederland B.V.
Logo Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT)
Logo Busch-Jaeger
Logo Oskam Aannemersbedrijf
Logo MutliBouwSystemen
Logo Zehnder Group Nederland
Logo Oosterberg BV
Logo Desko kantoormeubilair
Logo Mapei Nederland B.V.
Logo Isover Saint-Gobain
Logo KONE B.V.
Logo Provincie Fryslân
Logo Aberson B.V.
Logo Autarco
Logo Roodenburg Groep b.v.
Logo IMd Raadgevende Ingenieurs
Logo Anhydritec BV
Logo Vandersanden
Logo PLEKVoor
Logo Delta Development Group
Logo Regeltechniek Nederland
Logo Deerns
Terug naar boven