Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Nieuws DuurzaamGebouwd.nl


Iedereen in Nederland wil duurzaam bouwen, maar wat is de zin en de onzin hiervan? Duurzaam Gebouwd is de leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

 • 'Transformatie moet betekenis hebben voor gebied'

  'Transformatie moet betekenis hebben voor gebied'

  Er gaat de komende tijd het een en ander veranderen in de utiliteitsmarkt. Label C en A-eisen voor de kantorenmarkt komen er snel aan, met een deadline van respectievelijk 2023 en 2030. Daarnaast is er meer en meer focus op het omvormen van functieloos en leegstaand vastgoed en het verbeteren van het binnenklimaat.  Gebouweigenaren moeten dus aan de bak om ervoor te zorgen dat zij relevant blijven bij de verhuur en verkoop van hun vastgoed.

 • Congres Gamechangers in de Bouw & Infra

  Congres Gamechangers in de Bouw & Infra

  De bouw- en infrasector is volop in beweging. We gaan circulair, digitaal en innoveren ons suf. Maar één ding is zeker: bouwen is en blijft mensenwerk. Bouwen is een spel met meerdere spelers. Dit congres gaat over dat spel, over de samenwerking tussen personen en partijen. En over de (door-) ontwikkeling van dat spel: over de Gamechangers in de bouw & infra.

 • Cursus Anders kijken naar Parkeernormen

  Cursus Anders kijken naar Parkeernormen

  De economie trekt aan en daarmee ook de bouw. Tot 2030 ligt er alleen al in de Randstad een opgave om 250.000 nieuwe woningen te bouwen of via transformatie te realiseren. En daar hoort ook een realistische en goed onderbouwde parkeeropgave bij. Hoe deze opgave ingevuld gaat worden is van grote invloed op de haalbaarheid en kosten-baten verhouding van een plan. In deze training van een dag krijgt u inzicht in de methodiek van parkeernormering en de vertaling naar de praktijk van het komen tot een parkeereis die recht doet aan de bestaande parkeerdruk en mee kan bewegen met toekomstige ontwikkelingen. U krijgt instrumenten aangereikt en oefent tijdens de training met de toepassing daarvan, gebaseerd op concrete praktijkvraagstukken.

 • Maak de juiste keuze voor je vastgoedportefeuille

  Maak de juiste keuze voor je vastgoedportefeuille

  Als woningcorporatie ben je ervan op de hoogte dat de gaskraan dichtgaat en er veranderingen moeten plaatsvinden in je vastgoedportfolio. Een flinke uitdaging die we als sector gezamenlijk moeten invullen, waar actualiteitencollege ‘Verduurzaming vastgoedportefeuilles’ concrete handvaten voor geeft.

 • Webwinkel krijgt grootste zonnedak in Nederland

  Webwinkel krijgt grootste zonnedak in Nederland

  Webwinkel Coolblue kondigt aan dat ze aan de slag gaat met het grootste zonnedak van Nederland, op haar megamagazijn in Tilburg. “Ons magazine is niet alleen energieneutraal, maar zelfs energiepositief.”

 • ‘Sector moet integraal met BIM gaan werken’

  ‘Sector moet integraal met BIM gaan werken’

  BIM is geen doel, maar een middel om een efficiënt proces in te richten. Intern, maar zeker ook extern met je ketenpartners. Tot zover niets nieuws: veel bouwers proeven al aan BIM en wat het voor verduurzaming kan opleveren. Maar wordt het ook al toegepast op de bouwplaats en zijn innovaties als VR en AR al gemeengoed?

 • Verduurzaming van corporatievoorraad begint bij goede bewonerscommunicatie

  Verduurzaming van corporatievoorraad begint bij goede bewonerscommunicatie

  Door eerst woningen aan te pakken die ná 1970 gebouwd zijn kan de bouw- en vastgoedsector de grootste stappen zetten richting een volledig CO2-neutrale omgeving. Randvoorwaardes voor verduurzamingssucces zijn een grote focus op bewonerscommunicatie en de toepassing van de best passende oplossing per wijk. 

 • Cursus Starten met Bouwteam

  Cursus Starten met Bouwteam

  Het Bouwteam wint aan populariteit. Het is een contractvorm die beoogt het beste uit alle partijen te halen. De cursus Starten met een Bouwteam  helpt jou met het voorbereiden, aanbesteden en succesvol inzetten van een Bouwteam voor jouw project. Maar wanneer is deze contractvorm geschikt? En hoe ziet zo’n contract er precies uit? En waar moet je allemaal aan denken als je gaat werken in een Bouwteam? Dat leer tijdens deze trainingsdag.

 • 'Beoordeel duurzaamheid op proces, niet op projectniveau'

  'Beoordeel duurzaamheid op proces, niet op projectniveau'

  VBI pleit voor een beoordeling van duurzaamheid op proces- in plaats van projectniveau. De ommezwaai moet zorgen voor een verhoging van de duurzaamheid van de totale productie. “We geven dan weliswaar niet langer duurzaamheidsgaranties op project-, maar wel op procesniveau.”

 • Terugkerende hoofdsponsor voor Duurzaam Gebouwd Congres 2019

  Terugkerende hoofdsponsor voor Duurzaam Gebouwd Congres 2019

  Eerder deze week berichtten we over het vastgestelde thema ‘It Giet Om’ van het Duurzaam Gebouwd Congres 2019. Nu kondigt Duurzaam Gebouwd met trots aan dat zij een terugkerende hoofdsponsor verwelkomt: abcnova.

 • Natuurinclusief bouwen voor duurzame leefomgeving

  Natuurinclusief bouwen voor duurzame leefomgeving

  De prijsvraag Bouwen + Diversiteit, een initiatief van DuurzaamDoor, moet natuurinclusief bouwen stimuleren. Hierdoor moet de tegenstelling tussen bouwen en natuur verdwijnen, terwijl groen en biodiversiteit juist een boost krijgen.

 • Zero emission dichterbij dankzij seminar Energietransitie

  Zero emission dichterbij dankzij seminar Energietransitie

  Een seminar Energietransitie laat een concreet project zien in de woningbouw, waarbij energiemanagement en demand response een toekomst van zero emission dichterbij brengen.

 • Strategische samenwerking voor succesvolle aansturing projecten

  Strategische samenwerking voor succesvolle aansturing projecten

  Het Duitse projectmanagementbureau WITTE Projektmanagement investeert in Duurzaam Gebouwd-partner C2N en treedt daarmee toe tot de Nederlandse vastgoedmarkt. “Met WITTE kunnen wij nieuwe en bestaande opdrachtgevers meer internationaal van dienst zijn.”

 • Masterclass grijpt BENG en klimaatakkoord beet

  Masterclass grijpt BENG en klimaatakkoord beet

  Het klimaatakkoord & BENG: relevanter en actueler wordt het niet. Die mening delen Duurzaam Gebouwd-partners Eneco en DWA, die een Masterclass Klimaatakkoord & BENG organiseren.

 • Groeiende focus op duurzaamheid

  Groeiende focus op duurzaamheid

  Berkvens viert de dag van de duurzaamheid met de lancering van een nieuwe video, die in het teken staat van de groeiende focus op duurzaamheid. De video komt uit een reeks van jubilieumfilms over het 85-jarig bestaan dit jaar.

 • Zonnepanelen met lagere installatietijd en maximale opbrengst

  Zonnepanelen met lagere installatietijd en maximale opbrengst

  Een nieuwe serie zonnepanelen kunnen dankzij diverse vernieuwingen het totale rendement met 5 procent verhogen. De pv-cellen van Hanwha Q CELLS krijgen de maximale opbrengst dankzij twee belangrijke innovaties.

 • 'Circulair bouwen op basis van feiten'

  'Circulair bouwen op basis van feiten'

  TNO en Madaster gaan onderling data uitwisselen om vraag en aanbod van gebruikte materialen in de gebouwde omgeving beter te koppelen. De twee partijen tekenden een partnerovereenkomst waarbij de samenwerking moet leiden tot een verrijking van databases door meer data en meer detail in data.

 • 'Technisch beheer is meer dan voldoen aan een norm'

  'Technisch beheer is meer dan voldoen aan een norm'

  Anno 2018 lijkt het verleden tijd om een gebouw op te leveren zonder garantie of prestatiecontract. Vraagt de markt al voldoende om dergelijke oplossingen en welke partijen lopen voorop? Hoogste tijd om bij Van Dorp de stand van zaken op te maken en lopende initiatieven te belichten.

 • Acquire Publishing neemt Duurzaam Gebouwd over

  Acquire Publishing neemt Duurzaam Gebouwd over

  Per 1 oktober 2018 zijn de activiteiten van Kennisplatform Duurzaam Gebouwd overgenomen door Acquire Publishing in Zwolle. Door de overname groeit Acquire naar 43 medewerkers en breidt het haar portfolio, netwerk en bereik aanzienlijk uit. Ook vergroot Acquire haar focus op duurzaamheid en verstevigt het haar strategische positie in de sectoren ruimte, mobiliteit, vastgoed, bouw en infra. Daarmee bedient Acquire Publishing voortaan het gehele fysieke domein met als opgave om haar netwerk te helpen communiceren, verbinden en activeren. Foto vlnr: Wietse Walinga, Harald Jansen, Geert Dijkstra, Niels van Ommen

 • 5 tips voor organisaties om in te spelen op digitale ontwikkelingen

  5 tips voor organisaties om in te spelen op digitale ontwikkelingen

  Digitalisering brengt enorm veel kansen met zich mee. Sneller werken, kosten besparen, meer waarde creëren voor de klant, verbeteren van producten en dienstverlening. We kunnen nog wel even doorgaan. De kern is dat we dankzij digitalisering efficiënter en effectiever kunnen ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden. Maar welke kansen liggen er dan en hoe speel je daar als organisatie optimaal op in? En hoe komt het toch dat de adoptie van digitalisering in onze sector relatief langzaam gaat?


Logo Siemens Nederland B.V.
Logo Stulz Groep BV
Logo Renolution
Logo Oskam Aannemersbedrijf
Logo VELUX Nederland BV
Logo Ahrend Nederland bv
Logo Mapei Nederland B.V.
Logo Damixa Nederland B.V.
Logo Unipro
Logo VLA
Logo WISA BV
Logo Desso
Logo Bosch
Logo VolkerWessels Vastgoed
Logo Icopal BV
Logo Forehand Electronic Extensions B.V.
Logo RENSON Ventilation nv
Logo Nuon
Logo Reflex Nederland B.V.
Logo ROCKFON
Logo Dutch Green Building Council
Logo Schöck Nederland b.v.
Logo Oosterberg BV
Logo Van der Heijden bouw en ontwikkeling
Logo draaijer+partners
Logo Celdex
Logo WAGO Nederland B.V.
Logo De RuwBouw Groep
Logo Vescom Nederland B.V.
Logo Otis BV
Terug naar boven