Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Nieuws DuurzaamGebouwd.nl


Iedereen in Nederland wil duurzaam bouwen, maar wat is de zin en de onzin hiervan? Duurzaam Gebouwd is de leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

 • Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

  Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

  Je bent schoolbestuurder, beleidsadviseur of ontwerper en je bent dagelijks bezig scholen optimaal in te richten voor het lerende kind. Elke dag probeer je de school een zo gezond mogelijke plek te maken. Je werkt maximaal mee aan een beter klimaat en een duurzame wereld. Én je bent nieuwsgierig hoe je nu ook nog eens van het aardgas af komt. In dat geval mag je het Nationaal Gezonde Scholen Congres niet missen.

 • Multifunctionele daken – flexibele oplossing voor klimaatadaptieve dakconstructies

  Multifunctionele daken – flexibele oplossing voor klimaatadaptieve dakconstructies

  In het vakgebied van platte daken is het hebben van een goede link met ontwerp en architectuur belangrijk en soms zelfs noodzakelijk. Ontwikkelingen moeten namelijk van meerdere kanten belicht worden. Toch ligt er aan de ontwerpkant vaak een kennishiaat, vooral over de ontelbare (on)mogelijkheden van datzelfde platte dak. 

 • Toekomst van wonen en CO2-reductie

  Toekomst van wonen en CO2-reductie

  We hebben in de gebouwde omgeving de uitdaging om onze huidige CO2-uitstoot terug te brengen van 180 Mt/jaar naar 40 Mt/jaar in 2030. Tegelijkertijd is het voor veel medelanders lastig een geschikte woonplek te vinden en wordt gesteld dat er 1,1 miljoen nieuwe woningen nodig zijn. Wat moet de toekomstig minister van Bouw deze zomer nou in zijn hoofdstuk van het nieuwe regeerakkoord schetsen? Foto boven door: Liesbeth Bouwens

 • De kortste route naar een slimmer en groener Europa

  De kortste route naar een slimmer en groener Europa

  De verduurzamingssnelheid moet verdubbelen, willen we de gestelde duurzaamheidsdoelen voor 2050 behalen. De Europese Green Deal is het programma om dit voor elkaar te krijgen. Volgens Duurzaam Gebouwd-partner Signify is verlichting een cruciaal onderdeel hiervan.

 • Zo ziet een klimaatbestendig beekdal eruit

  Zo ziet een klimaatbestendig beekdal eruit

  Hoe kun je in het licht van de klimaatverandering en weersextremen komen tot een klimaatbestendig beekdal? Dat kun je zien op de ‘Praatplaat klimaatbestendig beekdallandschap’, die een paar dagen voor de recente watersnoodramp in Limburg, België en Duitsland onderwerp van gesprek was tijdens een webinar.

 • Visie op 2050: ‘Gebouwen produceren zelf water’

  Visie op 2050: ‘Gebouwen produceren zelf water’

  Wat hebben we ons toch een zorgen gemaakt 30 jaar geleden. De aanstormende ellende van klimaatverandering denderde over ons heen. Verdroging, wateroverlast, hittestress en onleefbare steden: het was bijna niet te bevatten. De natuur greep om zich heen en in 2021 kregen we te maken met een overstromingsramp in Limburg, die staat in ons geheugen gegrift.

 • Het vierde icoontje van Rutte: ventileren

  Het vierde icoontje van Rutte: ventileren

  Naast handen wassen, afstand houden en testen bij klachten komt er een vierde algemene maatregel om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Eindelijk omarmt het kabinet ook ventileren. Atze Boerstra (directeur bba binnenmilieu) schreef er deze blog over.

 • Het kan anders: financiering

  Het kan anders: financiering

  In een blogreeks gaat Hans Hidden in op hoe het ‘anders kan’ in de ruimtelijke omgeving, waarin hij onder andere financiering en verkaveling als onderwerpen behandelt en naar een herstelplan toewerkt. Dit keer pakt hij een onderwerp beet dat duurzame vastgoedontwikkeling kan maken of breken: financiering. Afbeelding: Boris Stroujko / Shutterstock.com

 • Brick Valley: duurzame intenties baksteenfabrikanten

  Brick Valley: duurzame intenties baksteenfabrikanten

  De intentie van vier baksteenfabrikanten om gezamenlijk te komen tot een halvering van de broeikasgasemissies in hun fabrieken is een mijlpaal voor de baksteenindustrie. Dat stelt Ewald van Hal, directeur van de branchevereniging, over de plannen van Caprice, Rodruza, Vandersanden en Wienerberger.

 • Wat zijn jouw favoriete thema's voor 2022? 

  Wat zijn jouw favoriete thema's voor 2022? 

  Het is weer de hoogste tijd: dit is hét moment waarop jij je stem laat horen. Aan welke thema's moet Duurzaam Gebouwd in 2022 aandacht besteden? Jouw inbreng zorgt ervoor dat we de juiste onderwerpen aansnijden in onze nieuwe jaarplanning voor volgend jaar. 

 • ‘Van nadruk op contract naar nadruk op contact’

  ‘Van nadruk op contract naar nadruk op contact’

  Een speciale werkgroep schrijft momenteel aan de Handreiking Bouwteams, bedoeld voor opdrachtgevers en opdrachtnemers in de GWW-sector. Extra inzichten voor deze handreiking werden onlangs opgehaald in een drukbezocht webinar. In de online bijeenkomst werd bovendien openhartig ingegaan op de werking van een bouwteam in de gemeente Katwijk.

 • 2,7 kilometer diep boren naar bodemwarmte in Friesland

  2,7 kilometer diep boren naar bodemwarmte in Friesland

  Op zoek naar aardwarmte waarmee gebouwen en woningen met duurzame energie kunnen worden verwarmd, bouwt Bouwgroep Dijkstra Draisma in een consortium mee aan een nieuw aardwarmtenet in Leeuwarden. Daarbij reikt men tot een diepte van 2,7 kilometer. Na het recent aanbrengen van de boortoren kan het boren eind deze week beginnen.

 • Rondreizend tiny house toont twee systemen met waterstof

  Rondreizend tiny house toont twee systemen met waterstof

  In Hoogeveen moet in ’s werelds eerste waterstofwijk worden aangetoond dat waterstof een veilig, comfortabel én betaalbaar alternatief is voor aardgas. Een mobiel tiny house met twee verschillende systemen gaat daarbij als uithangbord dienen.

 • Kom alles te weten over de toepassing van het materialenpaspoort

  Kom alles te weten over de toepassing van het materialenpaspoort

  Wordt het materialenpaspoort de holy grail van de circulaire bouw en doet de hele bouwsector mee aan het categoriseren van elke grondstof en elk schroefje? Experts laten zien hoe ver we zijn tijdens het webinar Materialenpaspoort op 1 september. We lichten in dit artikel een tipje van de sluier op van de presentaties. Schrijf je in!

 • Energielabel C eerste, kleine stap richting Eindnorm Utiliteitsbouw

  Energielabel C eerste, kleine stap richting Eindnorm Utiliteitsbouw

  Nog anderhalf jaar en dan is Energielabel C verplicht voor elk kantoorgebouw in Nederland. Daarmee zijn we er echter nog niet, aldus Selina Roskam in onderstaande Expertpost. Op weg naar ‘2050’ moet er meer gebeuren.

 • Conceptmatige aanpak voor een duurzamer resultaat

  Conceptmatige aanpak voor een duurzamer resultaat

  Over slimme klimaatbeheersing en de voordelen van een comfortabel binnenklimaat kan Klimaatgroep Holland je alles vertellen. Met een conceptmatige aanpak realiseert de organisatie passende oplossingen voor onder andere de retail, onderwijs en industrie. Duurzaam Gebouwd spreekt eigenaar Harry Vaatstra over de inzet op duurzaamheid.

 • Eaton bereikt met eerste DC grid in Nederland nieuwe mijlpaal in energietransitie

  Eaton bereikt met eerste DC grid in Nederland nieuwe mijlpaal in energietransitie

  Powermanagementbedrijf Eaton bereikt met het nieuwe DC-grid op de N470 een nieuwe mijlpaal in de energietransitie in een samenwerking met DC Systems, SmartGrid en Dynniq Energy. Dit netwerk, het eerste van deze omvang in Nederland, is een grote stap naar een efficiënter energienet op basis van gelijkspanning dat beter is toegerust op het grootschalig gebruik van duurzame energie. Na uitvoering van het testprogramma en de inbedrijfstelling is het netwerk nu volledig operationeel.

 • COVID-19: extra aandacht voor ventilatie

  COVID-19: extra aandacht voor ventilatie

  In de huidige coronacrisis is ‘ventileren’ in het buitenland even belangrijk als ‘afstand houden’ of ‘handen wassen’. In Nederland was ventileren tot het Kamerdebat van afgelopen woensdag nauwelijks een issue. Hier moet je zelf zoeken naar de rol en regels over ventilatie bij het risico op corona. Het onderwerp ventilatie, en vooral het gebrek aan informatie daarover, trok de aandacht van Klimaatgroep Holland, dat het volgende opiniestuk schreef.

 • Deze keramische steentrips klik je in een circulair gevelsysteem

  Deze keramische steentrips klik je in een circulair gevelsysteem

  Bij circulair gevelsysteem met steenstrips gebruik je liever geen mortel of lijm. Hoe zou je deze gevelbekleding anders demontabel kunnen maken? Met A-Brick heb je de oplossing in handen. Bij dit nieuwe ‘geventileerde’ keramisch gevelsysteem klik je de steenstrips in metalen cassettes.

 • Whitepaper: 'Hoe vind je de juiste professionals voor je verduurzamingsopgave?'

  Whitepaper: 'Hoe vind je de juiste professionals voor je verduurzamingsopgave?'

  De uitdagingen om de energietransitie in te vullen liegen er niet om. In 2030 moeten we meer dan de helft minder CO2 uitstoten dan in 1990 en in datzelfde jaar moet het aandeel hernieuwbare elektriciteitsproductie 70% zijn. Er is veel te doen, maar weinig tijd. Kennisdeling en het inzetten van professionals op de juiste plek zijn daarom essentieel om de forse duurzaamheidsdoelstellingen in te vullen. Velox-directeur Kisito Zonneveld is hierin thuis en deelt 5 praktische tips om faalkosten, die ontstaan als niet het juiste personeel op de juiste plek zit, te reduceren. 


Logo Imagine Engineering BV
Logo Nederlandse Dakdekkers Associatie
Logo ATAG Verwarming Nederland
Logo Klimaat Beheer
Logo TSM
Logo FACÉDO
Logo Nieman Raadgevende Ingenieurs
Logo Dubotechniek Bedrijven
Logo DWA
Logo Van der Sluis Technische Bedrijven
Logo Draka Kabel B.V.
Logo Booosting Platform voor koplopers in bouwinnovatie
Logo BAM Bouw en Techniek
Logo Brandveilig Bouwen Nederland
Logo Gemeente Venlo
Logo Vasco Group nv
Logo Strukton Worksphere
Logo C2N B.V.
Logo Van Wijnen
Logo Tarkett BV
Logo Daikin Airconditioning Netherlands B.V.
Logo TAUW
Logo IKO B.V.
Logo Svedex
Logo Deerns
Logo Knauf BV
Logo Intercool Technics B.V.
Logo Recticel Insulation
Logo Klimaatgarant Solar
Logo Croonwolter&dros
Terug naar boven