Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Nieuws DuurzaamGebouwd.nl


Iedereen in Nederland wil duurzaam bouwen, maar wat is de zin en de onzin hiervan? Duurzaam Gebouwd is de leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

 • Marktpartijen willen miljarden euro’s investeren in duurzame woongebieden

  Marktpartijen willen miljarden euro’s investeren in duurzame woongebieden

  Marktpartijen willen samen met de overheid komen tot een gezamenlijke routekaart om de opgave van bijna 1 miljoen woningen in 2030 te realiseren. Ze zijn bereid om de komende 10 tot 15 jaar miljarden euro’s te investeren. 

 • Live on stage: Dirk Breedveld

  Live on stage: Dirk Breedveld

  Tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE op Building Holland 2018 gaf Dirk Breedveld een presentatie. Benieuwd naar zijn visie, live on stage? Bekijk dan bovenaan de video.

 • Samen bouwen aan gezonde en groene leefomgeving

  Samen bouwen aan gezonde en groene leefomgeving

  De RAI Amsterdam stond op dinsdag 17 april in het teken van de Atlas Werkconferentie. Onze websites Atlas Leefomgeving, Atlas Natuurlijk Kapitaal, Nationale EnergieAtlas, Gids Gezonde leefomgeving en de Gezond OntwerpWijzer bieden allen informatie en handelingsperspectieven om de leefomgeving groen en gezond in te richten.

 • Energieslag levert 16% energiebesparing op bij Rotterdamse basisscholen

  Energieslag levert 16% energiebesparing op bij Rotterdamse basisscholen

  De meeste duurzame school van Nederland, of in ieder geval Rotterdam; dat is de inzet van Energieslag. Leerlingen van Rotterdamse basisscholen konden hiervoor ideeën aandragen en uitvoeren. Afgelopen dinsdag 24 april zijn de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de eerste editie van Energieslag. Het resultaat mag er zijn: 16 procent energiebesparing.

 • 'Enorme kansen voor renovatie & transformatie'

  'Enorme kansen voor renovatie & transformatie'

  De kansen van renovatie & transformatie zijn groot! Weten hoe en waarom? Kom dan naar het seminar Renovatie & Transformatie en krijg waar voor je geïnvesteerde tijd. Marktvisies van 4 gastsprekers, bezoek aan de VR room, rondleiding door het test- en innovatiecentrum, een lunch en een netwerkborrel staan op het programma. Mis deze unieke complete ervaring niet en lees snel verder over het indrukwekkende programma.

 • Gezondheid, geluk en veiligheid: ‘We are the world!’

  Gezondheid, geluk en veiligheid: ‘We are the world!’

  Het CFP Green Buildings Congres vindt dit jaar plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, op 13 september. Keynote-sprekers als Katja Schuurman, Ruud Veltenaar en Ezekiel Ole Katato inspireren de deelnemers met een vernieuwende kijk op verduurzaming en ondernemen binnen een circulaire en inclusieve economie.

 • ‘Duurzaamheid en brandveiligheid: match?’

  ‘Duurzaamheid en brandveiligheid: match?’

  Brandveiligheid in gebouwen is voor veel opdrachtgevers, taxateurs en verzekeraars geen belangrijk onderwerp. Dit terwijl duurzaamheid wél vaker in vastgoed- en waardeanalyses wordt meegenomen als een must have. Hoe kan een brandveilig gebouw vastgoedwaarde stuwen en staat dit gelijk aan toekomstbestendigheid?

 • Wet VET: waarom gasloos wél kan

  Wet VET: waarom gasloos wél kan

  Drie weken gelden stuurde de NEPROM, Bouwend Nederland en AEDES een alarmerende brief naar de ministers van BZK en EZ over de invoering van de Wet VET (Wet Voortgang EnergieTransitie). Met behulp van die wet krijgt de minister de mogelijkheid om het gebruik van aardgas per 1 juli min of meer te verbieden. Een artikel daarover in Cobouw poste ik op LinkedIn met de opmerking dat er nogal wat misvattingen in de brief stonden en dat ik daar in een column aandacht aan zou besteden. In mijn post benoemde ik ook de rol van de bracheorganisatie. Teveel bezig met de remmende achterblijvers en te weinig aandacht voor de koplopers waarvan enkelen gasloos bouwen inmiddels als standaard hebben verheven. Geen rare strategie omdat de discussie hierover al een jaar of twee wordt gevoerd. Jan Fokkema (directeur van NEPROM) reageerde met een stevige reprimande. 

 • Eeuwenoude balken van sloopwoning naar renovatiehuis

  Eeuwenoude balken van sloopwoning naar renovatiehuis

  Als renoveren bouwkundig niet meer mogelijk is, hoeft dat nog niet te betekenen dat er toch een circulaire oplossing gevonden kan worden. TBI-onderneming ERA Contour laat dat onder andere zien aan een project in Haarlem in opdracht van woningcorporatie Ymere. Deze en andere soortgelijke projecten levert ERA Contour alseerste bouwonderneming het certificaat FSC Recycled op.

 • ‘Commitment voor een volledig circulaire economie’

  ‘Commitment voor een volledig circulaire economie’

  Duurzaam Gebouwd-partner Carlisle Construction Materials committeert zich aan het Grondstoffenakkoord en is betrokken bij de transitieagenda’s ‘Bouw’ en ‘Kunststoffen’.

 • Duurzaam Gebouwd-partner breidt energiepraktijk uit

  Duurzaam Gebouwd-partner breidt energiepraktijk uit

  Duurzaam Gebouwd-partner AKD advocaten, notarissen en belastingadviseurs trok Marjolein Dieperink aan als advocaat-partner om de energiepraktijk verder uit te bouwen. “De energietransitie is in volle gang. Met de expertise en ervaring die Marjolein meebrengt, bouwen we AKD’s positie in de energiesector verder uit en spelen we in op de toenemende en complexere vraagstukken binnen deze branche”, vertelt managing partner Erwin Rademakers.

 • Round Table LIVE: Circulair Bouwen

  Round Table LIVE: Circulair Bouwen

  Op 17 april vond tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE op Building Holland 2018 een prikkelende Round Table plaats. Hierbij stond Circulair Bouwen en het materialenpaspoort centraal.

 • Energiekaart stelt kansen en uitdagingen voor

  Energiekaart stelt kansen en uitdagingen voor

  BAM Bouw & Techniek lanceert een Energiekaart, die zich buigt over kansen op het vlak van energieopslag-, -transport, decentrale opwekking en andere belangrijke pijlers. Benieuwd naar deze kaart? In dit nieuwsbericht lees je hoe je hem (gratis) kunt downloaden en zelf kunt meehelpen aan de verbetering ervan. Op Building Holland 2018 kwam de kaart al onder de aandacht, onder andere in een uitzending van BNR Bouwmeesters. Ook besteedde Duurzaam Gebouwd eerder al aandacht aan de kaart in de vorm van een artikel. 

 • WTC Rotterdam van label E naar A dankzij nieuwe klimaatinstallatie

  WTC Rotterdam van label E naar A dankzij nieuwe klimaatinstallatie

  De verbouwing van World Trade Center Rotterdam is nog in volle gang, en heeft nu al een flinke verduurzamingsslag als gevolg. Begin dit jaar werd verwacht dat het gebouw een sprong van energielabel E naar C zou maken; maar het hoogbouw-gedeelte het A-label. 

 • Onderzoek belicht uitdagingen gezonde werkomgeving

  Onderzoek belicht uitdagingen gezonde werkomgeving

  De grens van het acceptabel kunnen werken in het gerenoveerde rijkskantoor Rijnstraat 8 (R8) is bereikt. Dat blijkt uit het onderzoek dat CfPB in opdracht van de Rijksoverheid heeft gedaan.

 • Dordrecht krijgt 72 gasloze huurwoningen

  Dordrecht krijgt 72 gasloze huurwoningen

  Heijmans en wooncorporatie Woonbron hebben een koopovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van nieuwbouwproject Tromppark. 

 • Workshop over nieuwe binnenstad door big data en circulariteit

  Workshop over nieuwe binnenstad door big data en circulariteit

  Onze binnensteden veranderen. De afgelopen decennia waren binnensteden vooral shopwalhalla's. De economische crisis, ander consumentengedrag, de opkomst van e-commerce en demografische verschuivingen brachten daar vanaf 2008 verandering in. In een workshop op Dag van de Projectontwikkeling (DVDP) op 17 mei komen deze veranderingen volop aan de orde.

 • Gemeente Utrecht publiceert lijst duurzame ondernemers

  Gemeente Utrecht publiceert lijst duurzame ondernemers

  Utrecht heeft als eerste gemeente in Nederland een lijst van duurzame bedrijven gepubliceerd. In het zogeheten Groen register staan ondernemers die een gecertificeerd keurmerk van voldoende niveau hebben. 

 • Appartementen Staalmeesterslaan in Amsterdam van G naar A-label 

  Appartementen Staalmeesterslaan in Amsterdam van G naar A-label 

  BAM Wonen heeft 180 verduurzaamde woningen aan de Staalmeesterslaan in Amsterdam opgeleverd aan het ASR Dutch Core Residential Fund. De twee appartementencomplexen uit de jaren zeventig hebben een modern jasje gekregen en zijn verduurzaamd. Alle woningen zijn van energielabel E/F/G naar energielabel A gegaan. 

 • Warmtenetten: duidelijke koers van Deense overheid is sleutel voor succes (deel 2)

  Warmtenetten: duidelijke koers van Deense overheid is sleutel voor succes (deel 2)

  Om warmtenetten een wezenlijke bijdrage te laten leveren aan de benutting van duurzame energie, moet de landelijke overheid een duidelijke visie formuleren voor de langere termijn. Nu nog hinkt het Rijk teveel op uiteenlopende gedachten. Dat een scherpe focus wonderen kan doen, werd helder tijdens een werktrip van energiespecialisten van overheden en bedrijfsleven aan Kopenhagen en omgeving. In het tweede deel van dit artikel gaan we in op de coöperatieve gedachte en het Warmtenet 4.0. Lees ook het eerste deel van dit artikel.  Auteur: Bert Hartman, Fier


Logo Robertson Nederland B.V.
Logo Wijzonol Bouwverven B.V.
Logo Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT)
Logo DUCO
Logo Kontek
Logo Vaillant Group Netherlands
Logo De Groot Installatiegroep B.V.
Logo Heras B.V.
Logo Rexel Nederland B.V.
Logo Busch-Jaeger
Logo Metacon B.V.
Logo Remeha
Logo Trespa Nederland
Logo MBI
Logo Eaton Industries
Logo REHAU N.V
Logo ERA Contour
Logo Ploos Energieverlening
Logo De Meeuw Bouwsystemen
Logo Nuon
Logo Technische Unie
Logo Otis BV
Logo Emergo
Logo GEZE
Logo NLingenieurs
Logo SOPREMA B.V.
Logo Delta Development Group
Logo Stichting PassiefBouwen.nl
Logo DencoHappel Nederland B.V.
Logo Imbema Holland B.V.
Terug naar boven