Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Nieuws DuurzaamGebouwd.nl


Iedereen in Nederland wil duurzaam bouwen, maar wat is de zin en de onzin hiervan? Duurzaam Gebouwd is de leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

 • Bedreigt duurzaamheid ons bestaansrecht?

  Bedreigt duurzaamheid ons bestaansrecht?

  Als industrie kunnen we de consumptiemaatschappij niet langer onderhouden met de mate van groei die we de komende decennia tegemoet gaan. In 2030 groeien we naar een wereldwijde middenklasse van 3 miljard: in 2010 was dit nog 1.8 miljard. Een stijging van 60%! In de afgelopen 50 jaar hebben we bijna 60% van ons eigen ecosysteem ontgonnen.  Tel hierbij op dat in de twintigste eeuw onze populatie is verviervoudigd en ons GDP (Gross Domestic Product) en consumptie zijn vergroot met factor 20. Mijn conclusie is dan ook dat duurzaamheid geen agendapunt hoort te zijn, maar een andere manier van leven en ondernemen eist: simpelweg je boerenverstand gebruiken.

 • Debat over #VanGasLos met uitdagingen en oplossingen

  Debat over #VanGasLos met uitdagingen en oplossingen

  Op 19 april 2018 vindt tijdens Building Holland 2018 het grote #VanGasLos debat plaats. Het debat moet helderheid geven over de stappen die de Nederlandse bouw- en vastgoedsector de komende jaren moet zetten om tot een gebouwenvoorraad te komen die geen aardgas gebruikt.

 • Duitse duurzame energiebedrijf stapt in Nederlandse zonnemarkt

  Duitse duurzame energiebedrijf stapt in Nederlandse zonnemarkt

  Het Duitse duurzame energiebedrijf BayWa neemt 70 procent van de aandelen over van zijn Nederlandse branchegenoot GroenLeven. Daarmee wil het Duitse bedrijf de Nederlandse zonne-energiemarkt instappen.

 • Eerste van 70 Groningse scholen aardbevingsbestendig en gasloos

  Eerste van 70 Groningse scholen aardbevingsbestendig en gasloos

  Circa zeventig scholen in het Groningse aardbevingsgebied worden bouwkundig versterkt of herbouwd. De Nationaal Coördinator Groningen wil met een speciaal scholenprogramma al deze scholen vóór 2021 aardbevingsbestendig en toekomstbestendig maken. Daarvoor hanteert uitvoeringsorganisatie Centrum Veilig Wonen hogere eisen dan het Bouwbesluit. Klimaatgroep Holland voldoet daaraan en voorzag de eerste twee scholen van aardbevingsbestendige en gasloze klimaatinstallaties.

 • Frisse Scholen: hoe presteren ze in de praktijk?

  Frisse Scholen: hoe presteren ze in de praktijk?

  Minister Arie Slob van Onderwijs stuurde de Monitor Onderwijshuisvesting po/vo in december 2017 naar de Tweede Kamer waarin werd vermeld: “Driekwart van de schoolbesturen vindt dat er een grote noodzaak is voor ingrijpende aanpassingen aan hun schoolgebouw, vooral op het punt van functionaliteit, milieu, energieverbruik en binnenklimaat.” Het is dan ook niet voor niets dat het als een van de prioriteiten is opgenomen in de Bouwagenda. Auteurs: Ir. W.H. (Wim) Maassen PDEng, Senior Consultant Energie en Duurzaamheid, Royal HaskoningDHV en TU/e Fellow, Technische Universiteit Eindhoven;Prof.ir. W. (Wim) Zeiler, Hoogleraar Installaties, Technische Universiteit Eindhoven

 • Gezonde Gebouwen tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE

  Gezonde Gebouwen tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE

  Het meten van gezondheid, effecten op arbeidsproductiviteit en ziekteverzuim en ontwerpen voor de eindgebruiker vormen actuele onderwerpen binnen het thema Gezonde Gebouwen. Op woensdag 18 april 2018 staat dit thema in de schijnwerpers bij Duurzaam Gebouwd LIVE op Building Holland 2018.

 • Duurzame isolatietechnologie wint IBS Award

  Duurzame isolatietechnologie wint IBS Award

  De International Builders Show Award is in de wacht gesleept door Aero-Therm, met zijn nieuwe duurzame isolatietechnologie. Van links naar rechts: Scott Sevon - IBS awards Subcommittee Chairman, Stewart Ratzker - President Aero-Therm, Matthew Amouyal - Aero-Therm Sales Manager, Fred Hoppe- NAHB Committee Chair

 • Abdeluheb Choho toegevoegd aan sprekersprogramma Duurzaam Gebouwd LIVE

  Abdeluheb Choho toegevoegd aan sprekersprogramma Duurzaam Gebouwd LIVE

  Wethouder Abdeluheb Choho van gemeente Amsterdam is toegevoegd aan het programma van Duurzaam Gebouwd LIVE. Choho verzorgt een keynote op 19 april, als het thema #VanGasLos centraal staat.

 • Zonnepanelen op geschikte daken kunnen helft van stroomvraag opwekken

  Zonnepanelen op geschikte daken kunnen helft van stroomvraag opwekken

  Als alle geschikte daken in Nederland worden bedekt met zonnepanelen, dan kan 50% van de huidige elektriciteitsbehoefte worden opgewekt. Op dit moment voorzien zonnepanelen in slechts 2% van de totale vraag naar elektriciteit. Dit blijkt uit een analyse van openbare data naar de potentie van zonnepanelen, uitgevoerd door Deloitte.

 • Weg vrij voor opschaling van Utrechtse proef voor wijkenergie

  Weg vrij voor opschaling van Utrechtse proef voor wijkenergie

  Bedrijven en overheden gaan in Utrecht samen aan de slag om belemmeringen in Europese regelgeving voor lokale energieopslag weg te nemen. Voor de opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit koppelen zij elektrische auto’s of hergebruikte, losse autoaccu’s aan het lokale energienet. Hiervoor tekent ook provincie Utrecht vandaag in Brussel een zogenoemde Europese Innovatiedeal, met een initiatief in de Utrechtse wijk Lombok als testproject.

 • Circulair ontwerpen voor de toekomst

  Circulair ontwerpen voor de toekomst

  De bouw- en vastgoedsector heeft meer en meer oog voor circulaire realisaties: het donorskelet, grondstoffenpaspoorten, product as a service en circulair inkopen doordringen eindelijk de markt. Met het thema Circulair Bouwen gaat Building Holland van 17 tot en met 19 april in RAI Amsterdam verder in op deze actuele onderwerpen die de sector veranderen.

 • NoM en All Electric-woningen in Zouwdalveste

  NoM en All Electric-woningen in Zouwdalveste

  Het gebied Zouwdalveste in Maastricht wordt duurzaam ontwikkeld. In totaal worden 84 woningen in de wijk gebouwd, waarvan er minimaal 14 Nul-op-de-meter zijn en 43 All Electric.

 • Kruip je op het land? Schud dan ook je vinnen af

  Kruip je op het land? Schud dan ook je vinnen af

  De evolutie is een bijzonder, eeuwenoud en niet te stoppen fenomeen. Vaak getriggerd door een ingrijpende gebeurtenis blijken organismen van divers pluimage te zoeken naar een nieuwe leefomgeving.

 • Toekomstbestendige ventilatieconcepten in de spotlight

  Toekomstbestendige ventilatieconcepten in de spotlight

  “Door 4 doordachte woonconcepten te tonen laten we bezoekers tijdens Building Holland zien dat wij voor ieder nieuwbouw- of renovatieproject een oplossing bieden”, vertelt marketingmanager Hendrik Dejonghe van Duco. “Een actieve blikvanger op de stand wordt de DucoBox Energy: een nieuwe ontwikkeling van Duco die meteen als de stilste WTW-unit van Europa wordt gezien.”

 • Funderingsvloer met bescheiden aanlegdiepte

  Funderingsvloer met bescheiden aanlegdiepte

  De Hectar funderingsvloer is een EPS bekistingsvloer, afgestort met (staalvezel)beton. De bekistingsvloer bestaat uit EPS randkisten en 2x 100mm EPS vloerplaten met een berekende druksterkte en isolatiewaarde (Rc ≥ 5,5).

 • Shortstay woningen op voormalige Suikerfabriekterrein in Groningen

  Shortstay woningen op voormalige Suikerfabriekterrein in Groningen

  Op het voormalige Suikerfabriekterrein in Groningen gaat Van Wijnen onder de naam De Loskade bouwen aan de wijk van de toekomst. De Loskade is een pop-up wijk waar binnen ruimere kaders geëxperimenteerd kan worden. Het is dé plek om duurzaam te innoveren en de circulaire economie tot bloei te laten komen.

 • Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan van start

  Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan van start

  De gemeenteraad van Helmond heeft unaniem de plannen goedgekeurd voor de voorbereidingen voor de bouw van de Wijk van de Toekomst, ook wel bekend als het Brainport Smart District (BSD).

 • Integrale vraag van eindgebruikers beantwoord tijdens eerste Smart WorkPlace day

  Integrale vraag van eindgebruikers beantwoord tijdens eerste Smart WorkPlace day

  WorkPlace Day, het jaarevent van SWP, vormt de fysieke ontmoetingsplek waar een antwoord wordt gegeven op de integrale vraag van eindgebruikers: ontwerp, realiseer en manage mijn slimme, gezonde en circulaire werkomgeving. Op 17 april wordt de eerste WorkPlace Day georganiseerd in de RAI Amsterdam, met als thema REAL-TIME. 

 • Bouwcombinatie Design & Build voor nieuwbouw EMA

  Bouwcombinatie Design & Build voor nieuwbouw EMA

  De bouwcombinatie Heijmans en Dura Vermeer gaat aan de slag met de nieuwbouw voor het Europees Medicijnagentschap. Rijksvastgoedbedrijf is de opdrachtgever voor het project, met een totale contractwaarde van € 255 miljoen. Foto: Arden

 • Interviews tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE

  Interviews tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE

  Actie en kennisdeling staan centraal tijdens Duurzaam Gebouwd LIVE op Building Holland 2018. Daarom interviewt de redactie LIVE op Duurzaam Gebouwd, over actuele thema’s als Circulair Bouwen, Gezonde Gebouwen en #VanGasLos.


Logo Dubotechniek Bedrijven
Logo Merosch BV
Logo Bouwbedrijf van Deelen N.V.
Logo Nederlandse Licht Associatie (NLA)
Logo VELUX Nederland BV
Logo BAM Bouw en Techniek
Logo PPG
Logo Thercon
Logo Celsius Benelux B.V.
Logo Vrijborg B.V.
Logo Sto Isoned bv
Logo ABC Nova
Logo Zehnder Group Nederland
Logo Lioris Operations
Logo Nederlands Verbond Toelevering Bouw
Logo WTH
Logo Celdex
Logo Bouwend Nederland
Logo Van Wijnen Groep N.V.
Logo SolidLux
Logo Oskam Aannemersbedrijf
Logo Sonesto B.V.
Logo Forehand Electronic Extensions B.V.
Logo draaijer+partners
Logo Van Loon Elektrotechniek, Beveiliging & Telecomunnicatie B.V.
Logo LIAG architecten en bouwadviseurs
Logo viA BK Architecture’s delights
Logo Monier B.V.
Logo Remmers Bouwchemie BV
Logo Oosterberg BV
Terug naar boven