Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Nieuws DuurzaamGebouwd.nl


Iedereen in Nederland wil duurzaam bouwen, maar wat is de zin en de onzin hiervan? Duurzaam Gebouwd is de leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

 • 'Circulariteit is bouwen met het oog op verleden, heden en toekomst'

  'Circulariteit is bouwen met het oog op verleden, heden en toekomst'

  Circulariteit is een hot topic in de markt en niet zonder reden één van de drie hoofdthema’s van het Duurzaam Gebouwd Congres. Reden te meer om een van de hoofdsponsoren van het congres, Van Wijnen, te vragen naar haar visie op het gebied van hergebruik van materialen en de toekomst van demontabele gebouwen.

 • De top 5 artikelen van november 2018

  De top 5 artikelen van november 2018

  In november lieten we je zien hoe gevels en daken als bron van energie kunnen fungeren, gaf expert Harm Valk in zijn expertpost een genuanceerde kijk op de veranderde BENG-grenswaarden en brachten we een circulaire innovatie onder de aandacht van 3 Duurzaam Gebouwd-partners.

 • Gedragscommunity verduurzaamde woningen: sluit je aan en help mee

  Gedragscommunity verduurzaamde woningen: sluit je aan en help mee

  Een community rondom het inventariseren van bewonersgedrag wil de duurzame transitie versnellen. ‘Geen nieuw onderzoek, maar het bestaande met elkaar verbinden’ is het uitgangspunt. We vroegen expert Fred Sanders van TU Delft naar de beweegredenen voor de gemeenschap. Hij reageert vervolgens met een oproep: zie ook bovenstaande video.

 • Wat is een retentiedak en welke systemen zijn er? 

  Wat is een retentiedak en welke systemen zijn er? 

  Een retentiedak heeft als functie het tijdelijk opslaan van regenwater en/of het vertraagd afvoeren hiervan. De belangrijkste reden dat waterberging en waterbuffering op daken toegepast wordt is het ontlasten van het riool. De financiële schade, de schade aan het milieu door riolen die overlopen en het ongemak van ondergelopen straten zorgen voor de behoefte om het riool te ontlasten. In dit artikel bekijken we verschillende retentiedaksystemen en leggen we uit hoe ze van elkaar verschillen.

 • Circulair en energieneutraal kunnen ook samen

  Circulair en energieneutraal kunnen ook samen

  Circulair en energieneutraal bouwen zijn beiden hot. Overal in het land komen nieuwe initiatieven op en we discussiëren ons wat af op interessante bijeenkomsten. Mooi, maar circulaire bouwers ontmoeten elkaar geregeld in andere circuits dan de pleitbezorgers van energieneutraal. Hoe kunnen we in Nederland de klimaatdoelstellingen (die zich meer richten op energieneutraal) verenigen met circulariteitsdoelstellingen in de bouw?

 • Het kan nóg duurzamer: Kindpark Boekel legt de lat hoog

  Het kan nóg duurzamer: Kindpark Boekel legt de lat hoog

  In augustus van dit jaar is Van der Heijden bouw en ontwikkeling gestart met de bouw van een bijzonder project op het gebied van duurzaamheid: Kindpark Boekel. In dit multifunctionele gebouw worden vanaf volgend schooljaar 2 scholen, een kinderopvang en een GGD gehuisvest.

 • Duurzame energie en onderhoudscontract voor NEN in Delft

  Duurzame energie en onderhoudscontract voor NEN in Delft

  Duurzaam Gebouwd-partner Schone Energie plaatste in opdracht van Mijn Onderneming Duurzaam zonnepanelen op het hoofdkantoor van de NEN in Delft. Adore Montage Zonnepanel nam als moederbedrijf van Schone Energie de uitvoering voor haar rekening. Foto: Herman Zonderland Fotografie, via Schone Energie BV

 • Op weg naar Duurzaam Gebouwd Congres 2019 – hoe geef ik een goede workshop?

  Op weg naar Duurzaam Gebouwd Congres 2019 – hoe geef ik een goede workshop?

  In alweer de vijfde aflevering van de vlogreeks ‘Op weg naar Duurzaam Gebouwd Congres 2019’ geven we je advies over hoe je een goede workshop geeft. Experts Harm Valk en John Bouwman van Nieman Raadgevende Ingenieurs gaan in op hoe zij succesvolle sessies opzetten.

 • 'Bouwen kan anders' als nieuwe pay-off

  'Bouwen kan anders' als nieuwe pay-off

  Omdenken, kantelen, anders bouwen. Drie kernwoorden die de boventoon voerden bij een ochtendsessie van Van der Heijden bouw en ontwikkeling. De bijeenkomst was het officiële startschot van een nieuwe huisstijl en positionering van de ontwikkelende bouwer. Oftewel: ‘Get ready for the (re)launch’.

 • Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek en Circulaire Economie

  Duurzaam Gebouwd Magazine #41: Klimaattechniek en Circulaire Economie

  Het langverwachte Duurzaam Gebouwd #41 ligt op de mat. Dit keer belichten we de thema’s Klimaattechniek en Circulaire Economie, met onder andere interviews, reportages en projectbelichtingen.

 • Daktegeltax

  Daktegeltax

  Het is alweer een tijd geleden dat het woord tuintegeltax hardop is uitgesproken. Dat komt mede door de reuring rondom een nieuwsbericht over de plannen van de nieuwe gemeente Altena. Inwoners die hun tuin vol tegels leggen moesten mogelijk meer rioolheffing gaan betalen dan eigenaren met dezelfde hoeveelheid grond, maar die geen tegels hebben.

 • Deadline nadert voor prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit

  Deadline nadert voor prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit

  De prijsvraag Bouwen + Biodiversiteit geeft een podium aan ambitieuze, professionele opdrachtgevers die op vernieuwende en innovatieve wijze natuurinclusief bouwen onderdeel maken van het planproces en zo anderen inspireren. Tot en met 14 december 2018 is het mogelijk een uitvraag te nomineren voor de prijsvraag.

 • Duurzaam Gebouwd Congres 2019: aan de slag met verduurzaming in Fryslân

  Duurzaam Gebouwd Congres 2019: aan de slag met verduurzaming in Fryslân

  In het aankomende Duurzaam Gebouwd Magazine (#41) interviewen we gedeputeerde Michiel Schrier van provincie Fryslân. Hij vertelt meer over verduurzamingsinitiatieven, innovaties en proefprojecten in de regio. Daarnaast beantwoordt hij een belangrijke vraag voor partijen die de handen uit de mouwen willen steken: Kan de bouw- en vastgoedsector aan de slag met verduurzaming in Fryslân?

 • 'Jonge Honden' toont meetmethoden circulair bouwen

  'Jonge Honden' toont meetmethoden circulair bouwen

  Circulair bouwen is een hot item, ook op DuurzaamGebouwd.nl. Over wat dat circulair nu precies inhoudt, lopen de meningen nogal uiteen. Er lijkt sprake van een Babylonische spraakverwarring die op den duur funest zal zijn bij het realiseren van een economie die in 2050 volledig circulair moet zijn. De Transitieagenda voor de circulaire Bouweconomie geeft daarom prioriteit aan het invoeren van een gedeelde taal en een uniforme, eenduidige methode voor het meten van circulariteit in de bouw.

 • 150 gasvrije woningen in Park Quatrebras

  150 gasvrije woningen in Park Quatrebras

  In de gebiedsontwikkeling Badhoevedorp komen 150 gasvrije woningen in het deelgebied ‘Park Quatrebras’. De woningen krijgen een bodemwarmtepomp en goede isolatie om de warmte of juist buiten binnen te houden.

 • IoT - Kinderen van alle demo's

  IoT - Kinderen van alle demo's

  50 jaar geleden gaf Engelhart een interactieve presentatie van een innovatieve communicatiemethodiek en het gebruik van een computer. In de geschiedenis herkennen we dit als de ‘moeder van alle demo’s’. De demo inspireerde het grootste deel van de silicon valley en had een directe impact op de ontwikkeling van het apparaat waarop ik deze tekst schrijf.

 • WoCo25: terugblik op de winnaar van 2018

  WoCo25: terugblik op de winnaar van 2018

  Als onderdeel van de Duurzaam Bouwen Awards beloont de WoCo25 corporaties die stappen zetten op klimaatgebied.  In dit artikel blikken we terug op de winnaar van 2018 en brengen we je op de hoogte over hoe je kunt meedingen naar de award.

 • Organisaties moeten energiemonitoring beter verankeren

  Organisaties moeten energiemonitoring beter verankeren

  Door de veranderende wetgeving begint energie te leven. Ook binnen de branche van bestaand vastgoed gaan meer en meer organisaties aan de slag met energiemonitoring en energiebesparing.Duurzaamheid is al doordrongen bij koplopers op strategisch niveau. Dit doen ze vanuit hun visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen of via vergaande gebiedsconvenanten. Deze groep heeft goede afspraken gemaakt tussen huurder en verhuurder, om de privaat-rechterlijke kwestie van split incentive te ondervangen.

 • BENG-blamage

  BENG-blamage

  Tijdens het BENG-congres op 20 november jl. zijn de nieuwe energieprestatienorm NTA 8800 (opvolger NEN7120) en de gewijzigde BENG-eisen voor nieuw te bouwen gebouwen gepresenteerd. De eisen worden versoepeld: onwenselijk en onnodig. Auteurs - de collega's van DWA: Henk, Arie, Peter, Leendert, Rico, Jaap en Marcel. 

 • Programmering 10e editie Duurzaam Gebouwd Congres bekend

  Programmering 10e editie Duurzaam Gebouwd Congres bekend

  Op 14 februari 2019 barst het Duurzaam Gebouwd Congres 2019 los: ‘It giet om!’. Op het podium staan onder anderen hoogleraar Andy van den Dobbelsteen van TU Delft en gedeputeerde Michiel Schrier van provincie Fryslân.


Logo ERA Contour
Logo Siemens Nederland B.V.
Logo Monier B.V.
Logo Wédéflex Duurzame Daksystemen
Logo Damixa Nederland B.V.
Logo Thermaflex Isolatie b.v.
Logo Rexel Nederland B.V.
Logo Plant-e
Logo RVO
Logo BRControls
Logo Nieman Raadgevende Ingenieurs
Logo Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT)
Logo Brander Afbouwprodukten
Logo Heatel BV - Electrical Heating
Logo Wilo Nederland B.V.
Logo Nijburg Industry Group
Logo Brandveilig Bouwen Nederland
Logo ESYLUX Nederland B.V.
Logo Navos Klimaattechniek B.V.
Logo Carlisle Construction Materials BV
Logo Eversheds Sutherland
Logo ROCKWOOL Benelux
Logo Chubb Fire & Security
Logo PLEKVoor
Logo Energiesprong | Platform31
Logo Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid
Logo Heijmans
Logo NLingenieurs
Logo Itannex
Logo Ubbink bv
Terug naar boven