Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Nieuws DuurzaamGebouwd.nl


Iedereen in Nederland wil duurzaam bouwen, maar wat is de zin en de onzin hiervan? Duurzaam Gebouwd is de leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

 • Data is onmisbare schakel bij ontginnen verduurzamingspotentieel

  Data is onmisbare schakel bij ontginnen verduurzamingspotentieel

  Met nog 7 miljoen woningen te gaan is de urgentie voor verduurzaming tastbaar. Ook de commerciële en utiliteitssector lopen achter in de doelstellingen en moeten aan de bak. Voordat de handen uit de mouwen kunnen moeten beleggers, gemeenten en ontwikkelaars weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Welke rol speelt data in de strategiebepaling en welke verbanden kunnen we anno 2019 leggen? We vragen Duurzaam Gebouwd-partner BackHoom naar het belang van data en de impact die het kan maken bij verduurzaming.

 • Het geluid van lucht/water-warmtepompen: is de wetgever horende doof?

  Het geluid van lucht/water-warmtepompen: is de wetgever horende doof?

  Zoals zo vaak volgt de wetgeving de actualiteit, maar veelal wordt beleid ten aanzien van nieuwe thema`s (veel) te laat ontwikkeld. De discussie over het geluid van lucht/water-warmtepompen is hiervan een goed voorbeeld. Hierdoor dreigen onder druk van tijd verkeerde keuzes te worden gemaakt die een belemmering zijn voor de voortgang van de energietransitie en het behalen van de doelstellingen. Ik heb een aantal suggesties om dit proces succesvol te laten verlopen. Tekst: Rudy Grevers, manager woningbouw Alklima, Beeld: Alklima

 • Enpuls op zoek naar hooghangend fruit

  Enpuls op zoek naar hooghangend fruit

  Het speelveld van de verduurzaming kent vele aanvallers. In die voorhoede heeft Enpuls ambities voor de nabije en verre toekomst.

 • Oproep: innovaties gezocht voor versnelling naar aardgasvrije gebouwde omgeving

  Oproep: innovaties gezocht voor versnelling naar aardgasvrije gebouwde omgeving

  Heb jij een innovatie die geschikt is om te verbouwen en te versnellen naar een aardgasvrije gebouwde omgeving? Dan raden we je aan om aan de slag te gaan met de DEI+ Innovaties Aardgasvrij-regeling, een subsidie ten behoeve van aardgasvrije woningen en utiliteitsgebouwen.

 • Eerste BRL 1317 certificering is een feit

  Eerste BRL 1317 certificering is een feit

  Het allereerste SKG-IKOB procescertificaat voor de BRL 1317 [thermisch (na-)isoleren van elementen voor in- en uitwendige scheidingsconstructies, red.] is uitgereikt. René Hagenouw van SKG-IKOB Certificatie voltrok de plechtigheid en overhandigde het certificaat aan Elmer van Gurp van ISOEnergy. Op de foto: René Hagenouw, projectleider SKG-IKOB (rechts) reikt het certificaat uit aan Elmer van Gurp (links) van mede eigenaar ISOEnergy

 • Bedrijven ontwikkelen circulair product binnen 150 dagen

  Bedrijven ontwikkelen circulair product binnen 150 dagen

  Lukt het om binnen 150 dagen een nieuw circulair product te ontwikkelen met marktpotentie? De bedrijven ENGIE, ABB, Legrand en Technische Unie gingen de uitdaging aan. Ze namen deel aan het Living Lab Bouwstof van circulaire hub BlueCity in Rotterdam. Afgelopen week presenteerden zij de eerste prototypes: circulaire noodverlichting en elektrische infrastructuur ‘as a service’. Wat zijn de ervaringen van circulair innoveren bij de deelnemers? Tekst: Matthijs Timmers, Beeld: Mark Bolk, BlueCity Foto bovenaan: Laurens Peterse (ENGIE) presenteert de circulaire noodverlichting van ENGIE, ABB en Technische Unie

 • Afval-linoleum wordt grondstof voor nieuwe toepassingen

  Afval-linoleum wordt grondstof voor nieuwe toepassingen

  Linoleum wordt op dit moment zo’n dertig jaar gebruikt als vloer, waarna het vaak wordt verwijderd en weggegooid. Verleden tijd als het aan Forbo Flooring en een groep derdejaars studenten Sustainability van de Universiteit Utrecht ligt. Zij willen ‘afval’-linoleum inzetten als grondstof voor nieuwe producten.

 • Wie wacht met bimmen, gaat de nadelen ervaren

  Wie wacht met bimmen, gaat de nadelen ervaren

  De bezoekers van het BIM Seminar kregen naast positieve businesscases ook een primeur voorgeschoteld: de lancering van de nieuwe DigiDare Award.

 • Netwerkbedrijven willen niet veranderen

  Netwerkbedrijven willen niet veranderen

  Over het gebrek aan uitvoerend personeel horen we de netwerkbedrijven de laatste tijd steeds vaker klagen. De energietransitie zou zelfs onuitvoerbaar zijn als er niet in rap tempo technische mensen worden opgeleid om de energie infrastructuur te onderhouden en te vernieuwen. Voelbaar is het ook. Er zijn(te)veel bouwplaatsen in Nederland die de geplande opleveringsdatum niet halen omdat de netwerkbedrijven niet in staat zijn om op de afgesproken tijdstippen de aansluitingen te realiseren. Iets wat steeds actueler wordt naarmate er sneller gebouwd gaat worden door toenemende industrialisatie in de bouw.

 • WilhelminaWerf: markante complexen en moderne warmte

  WilhelminaWerf: markante complexen en moderne warmte

  Per wijk en gebouw moeten partijen kiezen voor een type warmtevoorziening. Ondertussen ontwikkelt Eneco in Utrecht de grootste warmtepomp van Nederland.

 • Eerste bouwkeramisch specialist haalt niveau 3 van CO2-prestatieladder

  Eerste bouwkeramisch specialist haalt niveau 3 van CO2-prestatieladder

  De CO2-prestatieladder vormt voor veel duurzaamheidskoplopers een middel om ambities en acties te concretiseren. Zo ook voor Duurzaam Gebouwd-partner Aberson, die niveau 3 van de ladder bereikte. Wij vragen directeur Gerard Bosman naar de stappen die zijn organisatie zet om duurzaamheid zichtbaar te maken en hoe het certificeringstraject verliep.

 • “Kabinet moet nu echt juiste keuzes maken”

  “Kabinet moet nu echt juiste keuzes maken”

  Het Corporatiedebat 2019 leverde weinig goed nieuws op over de verduurzaming van de woningportefeuilles. Marnix Norder: “Het roer moet rigoureus om.”

 • Healing Environment als leidraad bij Zorghotel Domstate

  Healing Environment als leidraad bij Zorghotel Domstate

  Het voormalige reactiveringscentrum Albert van Koningsbruggen in Utrecht werd getransformeerd naar een 4-sterren Zorghotel: Domstate. Revalidatie komt hier in een versnelling, dankzij de principes van healing environment. Daarnaast is aandacht besteed aan duurzaamheid, waaraan onder andere de CO2-neutrale Marmoleum-vloeren bijdragen. Beeld: Michael van Oosten

 • Tijd voor kwaliteit

  Tijd voor kwaliteit

  De Eerste Kamer heeft de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) aangenomen. Daarmee lijkt de kwaliteitsstrijd gestreden. Toch komt het aan op de praktijk om kwaliteitsborging tot een succes te maken. Het gaat dan om de wijze van implementatie en vooral de visie die daaruit spreekt. Pakt de sector de handschoen op en gaat zij staan voor kwaliteit, of doen we ons best om van de kwaliteitsborger een papieren tijger te maken?

 • Onthulling energiepositieve woning MOR

  Onthulling energiepositieve woning MOR

  De Solar Decathlon Europe 2019 werpt letterlijk zijn schaduw vooruit dankzij het prototype op de campus van de TU Delft.

 • Afscheidsbrief aan mijn hartverwarmende vriend

  Afscheidsbrief aan mijn hartverwarmende vriend

  Exact 60 jaar na de ontdekking van 'Slochteren', schrijven wij jou deze afscheidsbrief. Het gaat ons aan het hart, maar onze toekomst zonder jou overwint. Je hebt jezelf in korte tijd niet populair gemaakt. Sterker nog: jij bent eindig! We gaan je niet missen, maar hebben je nog wel even nodig om van onze verslaving aan jou af te komen.

 • Energietransitie: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

  Energietransitie: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

  Een stoere quote van Pippi Langkous als ze aan iets nieuws begint. En hoe meer we aan de energietransitie in de gebouwde omgeving beginnen, hoe meer nieuwe onderwerpen ik tegenkom. En ook al poppen de doemscenario's op, ik denk dat we de klimaatverandering wel kunnen keren door de energietransitie te omarmen en niet in "Ja, maar..." uit te barsten. Foto: Villa Kakelbont staat ook in de Wereld van Astrid Lindgren (Zweden), via Wikipedia, Chrumps

 • Eerste certificaten uitgereikt voor uitverkochte opleiding aardgasvrije gebouwen en gebieden

  Eerste certificaten uitgereikt voor uitverkochte opleiding aardgasvrije gebouwen en gebieden

  De eerste leergang Basiscertificaat Aardgasvrije Gebouwde Omgeving is met succes afgesloten. Met gepaste trots maken initiatiefnemers Duurzaam Gebouwd, Nieman en TVVL bekend dat bijna 20 deelnemers het certificaat behaalden.

 • Metropoolregio Amsterdam maakt kennis met materialenpaspoort

  Metropoolregio Amsterdam maakt kennis met materialenpaspoort

  Metropoolregio Amsterdam (MRA) werkt samen met Madaster om de circulaire bouweconomie in de regio te stimuleren. Gemeenten en provincies in de MRA krijgen een materialenpaspoort aangeboden voor een van hun gebouwen. “Wij vinden het belangrijk om overheden te ontzorgen bij het kennismaken met een materialenpaspoort.”

 • Kansen van waterstof voor productie keramische bouwmaterialen

  Kansen van waterstof voor productie keramische bouwmaterialen

  Branchevereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) en New Energy Coalition beklonken op 21 mei een nieuwe samenwerking. Als eerste wapenfeit wordt gewerkt aan waterstof voor de productie van keramische bouwmaterialen. Foto: Patrick Cnubben en Ewald van Hal


Logo Nieman Raadgevende Ingenieurs
Logo REHAU N.V
Logo VBI
Logo Alba Concepts
Logo Rockpanel
Logo BDA Opleidingen
Logo BUVA
Logo Reflex Nederland B.V.
Logo De Vries en Verburg
Logo C2N B.V.
Logo Kawneer
Logo Bergschenhoek Luchtcomfort
Logo Earth & Eternity
Logo Real Concepts
Logo Schüco Nederland
Logo Ubbink B.V.
Logo VLA
Logo Tata Steel
Logo Gas Transport Services B.V.
Logo Vasco Group nv
Logo BAM Bouw en Techniek
Logo Xylem Water Solutions Netherlands B.V.
Logo Derbigum Nederland BV
Logo Armstrong Ceiling Solutions
Logo Brink Groep bv
Logo Stichting Roof Update
Logo Deerns
Logo PNO Consultants
Logo Icopal BV
Logo Brandveilig Bouwen Nederland
Terug naar boven