Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Roland van der Hoek


Roland van der Hoek

Functie:
Iniaitiefnemer en bestuurslid

Organisatie:
Innovatiekring Klimaatschil

 ‘De gebouwschil wordt onvoldoende benut voor het realiseren van allerlei klimaatdoestellingen. Er wordt nog steeds te weinig nagedacht hoe de gebouwschil werkelijk kan worden ingezet om het binnenklimaat van een gebouw en de directe omgeving goed te organiseren. Vaak worden er allerlei ingewikkelde installaties geplaatst en onvoldoende nagedacht over de mogelijkheden van een klimaatadaptief ontwikkelde gebouwschil.  In mijn optiek is de gebouwschil de belangrijke klimaatinstallatie en bij uitstek een omgeving voor duurzame ontwikkeling’, verduidelijkt Roland van der Hoek.

Roland van der Hoek startte zijn loopbaan met een commercieel technische bouwkundige achtergrond en een focus op dakadviezen en dakconcepten en hoogwaardige isolatie. Vanaf 2005 mondde dat uit in management- en directiefuncties bij Derbigum Nederland, Icopal Nederland, de Nederlandse Dakdekkers Associatie - NDA, Dakbehoud Nederland, Het Dak/Informatie- en Adviescentrum en Recticel Insulation.

Denken in concrete oplossingen

Van der Hoek denkt niet alleen in producten en diensten maar vooral in klantvoordelen en in ‘met elkaar samenwerken om tot een hoogwaardige oplossing te komen’. Hij slaagt er steeds in om relevante stakeholders zoals woningbouwcorporaties, vastgoedbeleggers, gemeenten, bouwadviseurs, architecten en fabrikanten met elkaar in gesprek te verbinden over het vinden van gezamenlijke oplossingen als het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid ten aanzien van het verduurzamen van de bebouwde omgeving.

Nieuwe concepten

Roland van der Hoek stond aan de basis van nieuwe concepten die daaraan een belangrijke bijdrage leverden. Steeds met het adagium ‘de meest duurzame vorm van energie is energie die je helemaal niet nodig hebt’.

Zo werkte hij aan het Earth Recovery Open Platform en introduceerde hij het NDA Duurzaam Dak Concept. Ook nam hij het initiatief tot de ontwikkeling van NDA Academy en Innovatiekring Klimaatschil, een bijzonder efficiënt en enthousiast samenwerkingsverband van toeleveranciers voor de bouwsector met enorm veel innovatiekracht.

Het project Nimmerdor aan de eerste CO2-neutrale straat van Nederland in Grijpskerke en het Woonzorgcomplex van Mijande Wonen in Vroomshoop wonnen de  PassiefBouwen Award 2012 en 2014 met een uitgekiend isolatieconcept van Recticel Insulation gebaseerd op de bouwmethodiek ‘massief passief bouwen’.

Op twitter: @vdhoek

Op twitter is Roland van der Hoek actief via: @vdhoek: ‘Ik geloof in het contact met professionals en innovatief denkende mensen. Je hoort uit de eerste hand hoe ze over de marktontwikkeling ‘denken’ en wat er speelt. Snelle en relevante informatie over tal van belangrijke ontwikkelingen in de markt bereiken mij doorlopend’.

‘Bouwen doe je uiteindelijk voor een duurzaam rendement. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’, zei Einstein ooit. ‘ Hij wilde duidelijk maken dat je wel mee moet veranderen, om te kunnen voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan je houding, je bedrijf, je product en dienst en je eigen visionaire blik gesteld worden’, besluit Roland van der Hoek.

« Naar het overzicht

Terug naar boven