Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Maarten Epema


Maarten Epema

Functie:
Senior adviseur duurzame innovatie

Organisatie:
draaijer+partners

Publicaties op duurzaamgebouwd.nl

Bekijk alle publicaties op duurzaamgebouwd.nl »

Maarten Epema (1972) studeerde in Groningen Bestuurskunde met milieuspecialisatie. Kenmerkend voor hem is zijn grote betrokkenheid om te komen tot resultaten van menselijk denken en doen die meer ‘compatible’ zijn met de mogelijkheden en beperkingen van onze aardbol. Hij is geïnspireerd geraakt door en actief bezig met de uitgangspunten van biomimicry: wat kunnen we leren van de duurzame oplossingen die de natuur in 3,8 miljard jaar evolutie al voor veel ontwerpopgaves heeft ontwikkeld? In samenwerking met de Stichting BiomimicryNL en andere partners gaf hij mede vorm aan de Greendeal Biomimicry die in 2012 met het ministerie van ELI werd gesloten.

Tijdens zijn loopbaan in facilities en huisvesting bij hogeschool Windesheim en het Deltion College in Zwolle zette hij zich onder andere in voor verduurzaming van de bedrijfsvoering: bijvoorbeeld door het (meetbaar) verduurzamen van het nieuwbouwprogramma en het opzetten van energiezorg, duurzaam inkopen en duurzame catering en het initiëren van het project ‘fossielvrije campus’. In 2009 heeft hij duurzame ontwikkeling tot de kern van zijn werk gemaakt in de rol van adviseur duurzame innovatie bij draaijer+partners. Hier heeft hij het programma voor duurzame innovatie opgezet en is hij als senior adviseur duurzame innovatie actief. Zo heeft hij duurzaamheidsvisies ontwikkeld voor onder andere De Watercampus Leeuwarden, het nieuwe hoofdkantoor van Triodos in Zeist en het Zone.college in Doetinchem. Hij vervulde de rol van projectleider energieverduurzaming bij Aafje ouderenzorg Rotterdam en projectleider duurzame innovatie bij Wildlands Adventure Zoo Emmen. Ook heeft hij de ontwikkeling van het circulaire inbouwpakket van het nieuwe hoofdkantoor van TenneT in Arnhem geïnitieerd en helpen realiseren.
Naast zijn rol in concrete projecten is hij geruime tijd actief geweest in de rol van projectleider Gebouwde Omgeving bij duurzaam ondernemers platform De Groene Zaak.

Sinds 2018 is hij een groot deel van zijn tijd actief in de rol van strategisch adviseur energietransitie bij de gemeente Zwolle als aanjager bij het ontwikkelen van het nieuwe Zwolse energielandschap.

« Naar het overzicht

Terug naar boven