Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Frank Marcus


Frank Marcus

Functie:
Architect

Organisatie:
Frank Marcus Architecten

Publicaties op duurzaamgebouwd.nl

Bekijk alle publicaties op duurzaamgebouwd.nl »

Frank Marcus is opgegroeid in een familiebedrijf van ontwerpers en bouwers. Na zijn solo-reizen over diverse continenten behaalde hij zijn bachelor Architectuur (cum laude) aan Artez, Academie van Bouwkunst om vervolgens aan Fontys, Academie van Architectuur en Stedenbouw zijn master (cum laude) af te ronden. Naast architect is hij ook erfgoeddeskundige.

Marcus studeerde in 2008 af met P@ST (Archiprix-nominatie), een onderzoek en ontwerp voor het hergebruik van oude postkantoren als nieuw publiek domein van communicatie. Vanuit zijn fascinatie voor cultuurhistorie heeft Marcus in P@ST het instrument van de tussenruimte (poché of restruimte) gebruikt als kans voor publiek domein in stedenbouw en architectuur.

Tijdens zijn reizen maakte Marcus kennis met andere culturen en de relatie van kennis met de natuur. Hij leerde daar de kracht kennen van natuurwetten en het zelfherstellend vermogen van natuur, mens en stad. Confronterend voor hem op andere continenten met weinig en low-tech materiaal veel moois ‘circulair’ maakt, terwijl men in Europa met veel high-end materiaal heel veel, lineair, afval produceert. Deze waarneming heeft hem, terug in Nederland, gevormd tot bio-based architect.

Marcus start tijdens de studie zijn ontwerppraktijk: Marcus Architecten. In deze ontwerppraktijk is, vanuit het gedachtegoed ‘glocalism = sustanism’. Dit kenmerkt zich door natuur- of scheikundige principes te (her)ontdekken en deze in te zetten in architectuur. Zoals Marcus zelf aangeeft: met gezond boerenverstand en high- & low-tech.

Naast de ontwerpende en uitvoerende praktijk werkt Marcus sinds 2012 aan een panorama voor de toekomst van de stad. Met zijn team is het boek Innergy, de mens is de stad uitgegeven Dit prijswinnend ontwerpend onderzoek beschrijft en toont de stad in de toekomst (2050). De stad van 2050 is een fluïde zwerm habitats die constant andere vormen aanneemt. En als een zwerm spreeuwen verandert van richting en zwaartepunt.

Marcus geeft lezingen over innovatieve architectuur en techniek. Het werk wordt in internationale tijdschriften en op platforms gepubliceerd. Het werk van Marcus Architecten wordt ook regelmatig om expositie gevraagd, momenteel een oeuvre-expositie in de Gruyterfabriek ’s-Hertogenbosch. Met enkele integrale bio-based projecten als voorbeeld: het zelf-herstellend bio-beton paviljoen (Breda 2009), het zonnekracht (t)huis (Apeldoorn 2012), het organisch hilde-huisje (Leeuwen 2013) en het bio-based bijenpaviljoen (Nijmegen 2014).

Momenteel werkt Marcus Architecten aan de nieuwe duurzame wijk Veld 3 Schuytgraaf (Arnhem), een werkgebouw Solar Bio Sphere (Nijmegen), een anderhalf gezinswoning op een buitenplaats (Kasteel Rossum) en het hergebruik van Industrieel Erfgoed aan de Waal (Leeuwen).

Marcus Architecten is deelnemer Green Deal Circulair gebouw en Bio-based bouwen.

« Naar het overzicht

Terug naar boven