Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Daan Bruggink


Daan Bruggink

Functie:
Architect

Organisatie:
ORGA architect

Publicaties op duurzaamgebouwd.nl

Bekijk alle publicaties op duurzaamgebouwd.nl »

ir. Daan Bruggink is architect en oprichter van ORGA architect dat gespecialiseerd is in modern ecologisch en biobased bouwen.

Daan Bruggink studeerde Bouwkunde Architectuur aan de TU Delft waar hij een fascinatie ontwikkelde voor natuur en biomimetica (technieken uit de natuur imiteren). Hij combineerde zijn studie met het werken voor een ecologisch architectenbureau. Na zijn afstuderen in 2004 breidde hij zijn kennis over ecologische materialen uit bij VIBA Expo.

In 2007 startte Daan zijn modern ecologisch architectenbureau ORGA architect met de overtuiging dat duurzaam, ecologisch bouwen de standaard zal worden, maar dan wel op een moderne manier. Al snel specialiseerde hij zich in biobased materialen die een oplossing bieden voor de plekken waar natuurlijke materialen te snel zouden vergaan.

Daan is een groot pleiter voor de biobased economy waarin kort cyclische, hergroeibare en hernieuwbare grondstoffen gebruikt worden in plaats van fossiele. Hij deelt zijn kennis en ervaringen in artikelen, lezingen en platforms als het Biobased Platform en de Green Deal Biobased Materialen. Tevens werkt hij mee aan de innovatie van biobased materialen in samenwerking met de TU Wageningen, de TU Eindhoven, CAPEM en Agrodome.

Voor zijn inspanningen heeft Daan Bruggink de Nederlandse Bouwprijs 2013 gewonnen in de categorie Talent; werd hij door de TU Delft tot Alumnus van het Jaar 2013 benoemd; ontving een Groen Lintje van de gemeente Nijmegen en is hij dit jaar genomineerd voor Ingenieur van het Jaar 2014.

ORGA architect heeft een duidelijke marketingstrategie die zich richt op de duurzame opdrachtgever en eindgebruiker: er wordt volledig vanuit het perspectief van de eindgebruiker modern ecologisch/biobased ontworpen en gebouwd. Dus met het uitgangspunt is dat het hele bouwproces plezierig en vlot verloopt, met een duurzaam eindproduct wat precies op maat van de gebruiker is gemaakt, voor nu en voor later.

Dit stelt Daan Bruggink in staat om te blijven innoveren, zowel low-tech als high-tech. Ook werkt hij aan het verbeteren van de organisatie binnen de bouwketen. Als typisch nieuwe economie bedrijf met een openheid en persoonlijke betrokkenheid is de werkwijze gericht op co-creatie met alle betrokken partijen. Wanneer alle bouwpartners in de keten met dezelfde uitgangspunten werken, bespaart dat veel geld voor de opdrachtgever (tijd en minimaliseren van bouwfouten), maar vooral veel kopzorgen. De eerste stap in de richting van een volledig groene bouwketen heeft Daan Bruggink in 2013 gezet door ORGA bouw o.l.v. Patrick Schreven op te zetten dat zich specialiseert in biobased bouwen en volgens dezelfde waarden werkt.

De architectuur van ORGA architect is te herkennen aan het gebruik van natuurlijke materialen op een moderne manier. Dit resulteert bijvoorbeeld in strakke daklijnen (van hout), daken die tot de grond reiken, groen daken, hoge ramen en hoge open ruimten. De gebouwen bieden vanaf elke hoek weer een totaal andere aanblik.

Opvallende projecten zijn: de ecologische restauratie Jachthuis Beukenrode; het woonzorgcentrum de Wende waarin jong en oud bijeengebracht worden in één duurzaam zorgcomplex (kreeg de duurzaamheidspluim); de ecologische tandartspraktijk Tandarts Gijs dat volledig vanuit de beleving van de patiënt ontworpen is; de Houten Parkwoning met het dak van houten shingles tot de grond.

De missie van ORGA is zo veel mogelijk mensen de voordelen van  modern ecologisch en biobased bouwen laten zien. Het doel is dat dit voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn.

« Naar het overzicht

Terug naar boven