Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Chris Zijdeveld


Chris Zijdeveld

Functie:
Oprichter Stichting PassiefBouwen

Organisatie:
Stichting PassiefBouwen

Publicaties op duurzaamgebouwd.nl

Bekijk alle publicaties op duurzaamgebouwd.nl »

Chris Zijdeveld heeft een gedegen Delftse opleiding als werktuigkundig ingenieur maar werkte nooit als zodanig. Dat wil niet zeggen dat hij in zijn loopbaan van die opleiding geen groot plezier heeft gehad.

Na het vertalen van de Noorse scheepsbouwvoorschriften in het Nederlands, tolken op de rechtbank en het behalen van het eerste Kandidaats recht aan de Erasmus universiteit belandde hij onverwacht in een politieke carrière.

Pionier
Als Schiedams wethouder pionierde hij (o.a.) met duurzame stadsontwikkeling, duurzaam en energiezuinig bouwen, duurzame verkeerspolitiek en een verstandig groenbeleid.

Schiedam kreeg een tramlijn, een metrolijn, betere fietsvoorzieningen, minder verharding en meer groen en een eigen energie prestatienormering. In 1994 werden in Schiedam zonder meerkosten standaard woningen gebouwd die ongeveer voldoen aan de huidige norm. En al in 1982 bouwde hij samen met architect Kristinsson een kleine tweehonderd woningwet woningen die met een paar kleine wijzigingen aan de huidige passiefnorm zouden voldoen.

In de bestaande woningvoorraad (Schiedam had een eigen woningbedrijf met meer dan 10.000 woningen) werden duizenden woningen spectaculair verbeterd, heel vaak met ook het aanbrengen van buitenisolatie.

Toen hij na twintig jaar zelf een einde maakte aan het wethouderschap moest hij nee zeggen tegen een plaats als lijstduwer omdat voorkeursstemmen hem ongetwijfeld een niet gewenste nieuwe termijn zouden hebben opgeleverd.

Adviespraktijk
Hij stichtte zijn eigen adviespraktijk en trok zonder enige acquisitie activiteit van project naar project. Stichtte bij ECN de business unit Duurzame Energie in de Gebouwde Omgeving. Bracht voor de Stad van de Zon achter de schermen de benodigde intentieverklaring tussen partijen tot stand, was succesvol voorzitter van een aantal brancheorganisaties en trok tussen de bedrijven door over de wereld (Nederland daarbij overigens niet vergetend) voor het geven van lezingen.

Hij was voorzitter van de Nationale Stuurgroep Lokale Agenda 21, Voorzitter van de Organisatie voor Duurzame Energie, President van International Solar Cities Initiative, enzovoort, enzovoort.

PassiefBouwen
De laatste jaren besteedt hij veel tijd aan de Stichting PassiefBouwen.nl  vanuit de waarneming èn motivatie dat Nederland na een voorsprong op achterstand is gekomen en dat die achterstand moet worden ingelopen.

Meer informatie: Stichting PassiefBouwen

« Naar het overzicht

Terug naar boven