Duurzaam Gebouwd Connect - Het integrale platform

Bas Boom


Bas Boom

Functie:
Hoofd commercie

Organisatie:
Van Wijnen Rosmalen

Verbinden, vernieuwen en verduurzamen

Als ik op zoek ga naar de kern van wat mij drijft dan is dat verbinden, vernieuwen en verduurzamen. Daarbij zie ik het laatste in de breedste zin des woords, dat kan op het gebied van het onderhouden van relaties, maar ook om de beperking van de uitputting van de aarde: producten en betekenisvolle plekken maken zonder daarmee een ecologische voetafdruk achter te laten.

Vanaf het moment dat ik afstudeerde heb ik anders naar bestaande zaken gekeken en vanuit een technisch bouwkundige achtergrond onderzocht of bestaande zaken niet beter en duurzamer kunnen. Zo heb ik een onderzoek gedaan naar de verduurzaming van betonnen roostervloeren voor toepassing in stalgebouwen. Beton is nog steeds, na water, het meest gebruikte materiaal ter wereld en de CO2-uitstoot die onlosmakelijk daarmee verbonden is enorm. De cementindustrie en de staalindustrie worden gezamenlijk verantwoordelijk gehouden voor 10% van de totale mondiale CO2-uitstoot. Met mijn onderzoek, waarin alternatieve wapeningsoorten werden toegepast, heb ik in 2008 de ENCI studieprijs gewonnen.

Conceptueel bouwen

Na mijn studie ben ik bij CRH, een beursgenoteerde onderneming met 24 miljard omzet en 90.000 werknemers, gaan werken. Mijn laatste rol binnen deze onderneming vervulde ik als Manager Marketing en Innovatie binnen De RuwBouw Groep. Vanwege mijn drive om te verduurzamen ben ik met verschillende ontwikkelingen bezig geweest. Ik geloof in conceptueel bouwen. Met deze aanpak kan een traditionele sector met een hoog copy-paste-gehalte, efficiënter, klantgerichter en beter met elkaar kan gaan samenwerken. Samen met de bedrijven Heembeton, Kingspan Unidek en Kingspan Insulation heb ik BlueCasco ontwikkeld. Met dit concept kan iedere aannemer op een gestandaardiseerde wijze zijn Nul-Op-de-Meter concept ontwikkelen.

Compensatiesteen en 3D printing

De twee duurzame innovaties waar ik met trots op terug kijk waar ik bij betrokken ben geweest zijn Compensatiesteen en het 3D printed house in Eindhoven. Compensatiesteen is een disruptieve materiaalinnovatie, waarmee een identieke steen zoals de veelgebruikte kalkzandsteen geproduceerd wordt met CO2. In het productieproces neemt deze steen namelijk grote hoeveelheden COop. Bij de productie van ongeveer alle bouwmaterialen vind uitstoot van CO2 plaats. Door het opnemen van CO2  door Compensatiesteen wordt significant bijgedragen aan de beperking van de opwarming van de aarde. Compensatiesteen is, onafhankelijk aangetoond, het meest duurzame constructieve bouwmateriaal ter wereld.

Daarnaast ben ik zowel vanuit CRH vanuit materiaalontwikkeling als nu ook binnen Van Wijnen actief betrokken bij het 3D beton print project in Eindhoven. Samen met de 6 partners: Gemeente Eindhoven, Witteveen en Bos, Weber Beamix, Technische Universiteit Eindhoven, Van Wijnen en Vesteda realiseren we de eerste bewoonbare 3D beton geprinte woning in Eindhoven (projectnaam Milestone). Door deze technologie wordt het mogelijk minder materiaal te gebruiken, meer keuzevrijheid te bieden en doet robotisering entree in de bouwsector om daarmee ook de uitstroom van vaklieden in de sector op te vangen.

‘Waarom moeilijk doen als het samen kan’

Ik blijf mezelf bezig houden met nieuwe ontwikkelingen en zoek daarbij ook graag de verbinding met mensen, want vernieuwen doe je niet alleen. Hiermee is Duurzaam Gebouwd voor mij het ideale platform en hoop ik ook u in deze gezamenlijke missie tegen te komen.

Bas Boom

Hoofd Commercie Van Wijnen

« Naar het overzicht

Terug naar boven